fbpx

Het lege midden  

Het leven is een Quest, een speurtocht waarbij het gaat om het oplossen van raadsels en puzzels en het overwinnen van obstakels. In mijn boek de Pluto-Quest, schrijf ik:

 “Zodra je wordt geboren, raak je betrokken bij het ‘spel’ dat leven heet. Misschien was je onbewust en in de veronderstelling toeschouwer te kunnen blijven, zonder schuld, zonder pijn en enig besef van verantwoordelijkheid. Je kunt ook misschien proberen om het spel van onschuld te spelen terwijl je ondertussen het kronkelende pad voor je op automatische wijze blijft volgen.”

In veel spellen draait het om het oplossen van raadsels en puzzels en het overwinnen van obstakels. Zo moest Harry Potter zich in alle bochten wringen om de duistere tovenaar Voldemort slim af te zijn en ook Frodo in ‘the lord of the rings’ verweerde zich met behendigheid tegen duistere krachten. De reis van de held die de moed heeft om gehoor te geven aan zijn roeping, wordt in vele verhalen en mythes beschreven. Joseph Campbell (1904 – 1987) schreef er een heel boek over: ‘De held met de duizend gezichten.’ Het archetypische beeld van “de held” roept ons op om het beste in onszelf naar boven te halen en vast te houden aan onze essentie en indien nodig dwars door de angst, de onzekerheid, de onvervulde verlangens en de mislukkingen heen te gaan. Het verhaal van de held of het nu Harry Potter of Odysseus is, het gaat hier over een personage die zich in het collectieve bewustzijn bevindt. En of we er nu weet van hebben of niet, het archetype van de held houdt zich schuil in ieder mens.

 

De Pluto Quest

Als je het spel van het leven gadeslaat lijkt het soms ook of het allemaal draait om winnen of verliezen. Tijdens onze zoektocht zullen we net als de mythische held puzzels en raadsels moeten oplossen, strijden tegen duistere krachten, onderweg zullen we vrienden maken en vijanden ontmoeten, terwijl we ondertussen worden getest op ons uithoudingsvermogen. We worden soms flink door de mangel gehaal en in verwarring gebracht. Maar zolang wij ons alsmaar blijven vasthouden aan het beeld van hoe het hoort, hoe vervelend het allemaal is, hoe het had gemoeten en hoe we met zijn allen in gebreke blijven, raken we afgeleid van daar waar het over moet gaan: kijken vanuit compassie naar het hele al. We moeten het conflict verlaten en in het ‘lege midden’ stappen. Sommigen noemen dit lege midden misschien Akasha of het etherische veld. Maar in systemisch werk noemen ze dit veld het lege midden.

We stellen niet altijd die diepere vragen en gaan niet altijd op onderzoek uit. We kunnen onze nieuwsgierigheid uit handen geven en ondertussen hardnekkig vasthouden aan valse (zelf)beelden. Want welke overtuiging is nu eigenlijk echt van onszelf? Kan het zijn dat ons wantrouwen voor andere, nieuwe beelden wordt ingegeven door bijvoorbeeld beelden die al ontstonden bij onze voorouders? Een nieuwe wereld creëren kan het beste als we met ons hoofd uit al die velden van energie stappen, ons emotioneel ontkoppelen en toetreden tot de open ruimte, het creatieve veld van bewustzijn. Hoe beter we in staat zijn om ons af te stemmen op ‘het lege midden’, hoe beter we onze oorspronkelijke vragen kunnen herinneren en de antwoorden kunnen ‘oprakelen’.

pluto in waterman vrijheid

In het lege midden ben je helemaal oké met alles wat is. Niets is hier te gek en niets is hier onmogelijk. Er zijn hier geen hardnekkige overtuigingen die de weg versperren of emoties die de boel opblazen. Door je af te stemmen op dit lege midden, kun je ook tot het besef komen waar jij allemaal toe in staat bent. Dit afstemmen blijkt echter geen gemakkelijke opdracht. Allereerst omdat we de antwoorden op vragen onbewust vaak buiten onszelf zoeken. Daarnaast zijn we ons er vaak helemaal niet bewust van dat we vrij zijn en dus in staat om andere keuzes te maken vanuit veel meer helderheid. Om de deuren van bewustzijn te kunnen openen, moeten we zoals gezegd niet naar buiten kijken, maar naar binnen. Het ‘veld’, of het hele-al zit namelijk in ons. Maar dat is iets waar iedere held zelf achter moet zien te komen.

Met de horoscooptekening hebben we een kaart in handen om de held in onszelf in kader te brengen. Dit kan door met je aandacht naar Pluto en de Plutoïden in de horoscoop te reizen. De Plutoïden zijn kleine planeten (zogenaamde dwergplaneten) die zich voorbij Neptunus bevinden op de grens van de heliosfeer. Astronomische ontwikkelingen duwen ons (letterlijk) over de drempel van het zonnestelsel en we worden uitgenodigd om met andere ogen naar onze werkelijkheid te kijken. Veel mensen maken in deze tijd versnelt een persoonlijke ontwikkeling door. Dit past bij de ontdekking van deze planeetjes.

Wanneer je de Plutoïden in de horoscoop gaat duiden, ga je kijken naar je eigen schaduw. Dit met de bedoeling om de regie terug in handen te nemen. In je schaduw vind je je onderdrukte emoties, onverwerkte herinneringen, verborgen geheimen, je dromen, je verlangens, maar vooral ook je angsten. De intentie van deze astrologische nieuwkomers is je helpen om je verloren Zelf-Vertrouwen terug te vinden en daarmee ook het gevoel van compleet zijn…

Deze blogpost delen:

Saskia van Vliet

Saskia van Vliet

Astrologe

Saskia van Vliet heeft een astrologische praktijk in Grou-Friesland (Sterrentaal) en is astrologie-docent bij de opleiding Caelestis. Zij heeft twee boeken geschreven: De Plutoïden, lichten van kosmische wijsheid. En onlangs verscheen haar nieuwe boek: De Pluto-Quest. De Plutoïden en de reis naar oneindigheid.
De Plutoïden waar zij mee werkt zijn: Pluto, Sedna, Eris, Ixion, Orcus, Gonggong, Haumea, Makemake, Huya, Quaoar, Salacia en Varuna.
Meer informatie over haar kun je over haar vinden op haar website: www.sterrentaal.nl

 

2 Reacties

 1. Elly Orsel-Scholten

  Wat een verhelderend en duidelijk artikel wat mij weer het nodige inzicht geeft.
  En zo blijven we op onze weg van innerlijke ontwikkeling en met de tweede keer van de transit pluto inconjunct mijn ascendant weer een nieuw proces om aan te gaan en dat terwijl ik nu 69 jaar ben en zo verlang naar rust. Ik ga zeker jouw 2e boek kopen. Hartelijke groet, Elly

  Antwoord
  • Saskia

   Hoi Elly, hopelijk vind je meer rust. Leuk om te horen dat je mijn boek gaat lezen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *