De vier elementen in de astrologie: dit is hun betekenis

Volgens de westerse astrologie wordt uitgegaan van vier elementen: vuur, aarde, water en lucht. De twaalf astrologische tekens (Ram tot en met Vissen) zijn verdeeld over de vier elementen. Bij elk element horen dus drie tekens. Deze overkoepelende elementen hebben elk eigen karakteristieken. Dat betekent dat hoewel Ram, Leeuw en Boogschutter drie zeer verschillende tekens zijn, ze overeenkomstige kenmerken en een gedeelde ‘vurige’ energie hebben.

Lucht – Denken

Het luchttype wil dingen begrijpen, snappen. Eerst wil ze even nadenken en alles op een rijtje zetten om vervolgens logische conclusies te trekken. Ze is geneigd de wereld om haar heen logisch te benaderen met een bepaalde afstand en objectiviteit. Ze is sociaal en vindt het fijn om informatie met anderen uit te wisselen. Hoewel ze barst van de ideeën, voert ze deze niet per se uit. Ze is een rationele denker en vindt gevoelens soms lastig.

Tekens die bij het element lucht horen: Tweelingen, Weegschaal en Waterman

Aarde – Gewaarworden

Het aardetype wil alles ervaren met haar zintuigen. Voelen met haar handen hoe iets voelt, iets daadwerkelijk zien met haar ogen. Aarde is gericht op de waarneembare werkelijkheid. Het aardetype is nuchter en praktisch. Ze is op zoek naar stabiliteit en zekerheid. Ze is rustig van aard en doet de dingen op haar eigen tempo. Ze is als een stoomtrein die langzaam op gang komt, maar wanneer ze eenmaal rijdt, is ze niet meer te stoppen. Het aardetype heeft een sterke behoefte aan veiligheid en stabiliteit. Gevaar bestaat hierdoor dat ze vast kan komen te zitten.

Tekens die bij het element aarde horen: Stier, Maagd en Steenbok

Vuur – Toekomstgericht

Het vuurtype weet van binnenuit, intuïtief aanvoelend hoe alles in elkaar zit of zou kunnen zitten (fantasiewereld). Ze bedenkt graag waar iets vandaan komt en hoe dit zich verder ontwikkeld. Het vuurtype is op de toekomst gericht. Ze kijkt vooruit naar de grote lijnen en is gericht op eigen impulsen. Ook is ze optimistisch, enthousiast, heeft lef en gaat ergens voor. Het vuurtype denkt niet, maar doet gewoon. Ze kan hierbij ook te snel gaan en weinig rekening houden met anderen.

Tekens die bij het element vuur horen: Ram, Leeuw en Boogschutter

Water – Voelen

De wereld wordt door een watertype op een gevoelsmatige manier waargenomen. Het voelt goed of het voelt niet goed. Een watertype buigt makkelijk mee met de situatie en past zich snel aan. Er is een groot inlevend vermogen en een grote gevoeligheid. Dingen kunnen letterlijk aangevoeld worden. Het watertype houdt van stilte en er is een sterk oplossend vermogen. Het watertype is van nature geneigd zich te schikken en aan te passen. Watertypes zijn ook creatief.

Tekens die bij het element water horen: Kreeft, Schorpioen en Vissen

Belangrijk

Het is belangrijk om te weten dat aarde in de astrologie tegenover vuur wordt geplaatst en water tegenover lucht. Vuur en aarde zijn een stel. Je kunt niet gelijk in het heden (aarde) en de toekomst (vuur) zijn. Lucht en water zijn ook een stel, je kunt niet tegelijkertijd voelen (water) en denken (lucht).

Betekenis van de vier elementen in astrologie

De vier elementen in jouw horoscoop

Om te weten welk element overheerst in jouw horoscoop, kijk je niet alleen naar het element waar de Zon staat, maar ook in welke elementen de andere planeten staan. Als de Zon bijvoorbeeld als enige in het element vuur staat en je hebt vier planeten in het element lucht staan, dan zal het voor jou ook heel herkenbaar zijn wat er bij lucht staat geschreven omdat veel van je energie op dat element gericht is.

Ook is het interessant om te kijken of er een element mist in jouw geboortehoroscoop. Mist bijvoorbeeld het element water, dan zal het voor jou lastig zijn om je gevoel in te zetten. De uiteindelijke verdeling en samenhang van de verschillende elementen bepalen een groot deel van je karakter.

Het is belangrijk je te realiseren dat alle elementen gelijkwaardig zijn. Elk element heeft positieve en negatieve eigenschappen. Hoe jij omgaat met de elementen en hier vorm aan geeft, is afhankelijk van hoe deze verdeeld zijn in jouw horoscoop. Daarbij spelen ook de omgeving waarin je opgroeit en de keuzes die jij maakt een rol. Om lekker in je vel te zitten en flexibel met situaties om te kunnen gaan, zijn alle vier de elementen nodig. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk elementen in jezelf te ontwikkelen en een goede balans te vinden (zowel tussen de verschillende elementen als hoe je met ieder element omgaat).

Hoe je jouw geboortehoroscoop kunt berekenen lees je hier >

Betekenis van de vier elementen in astrologie

Zo bereken je jouw belangrijkste element

De elementenverdeling wordt door de meeste online tools en astrologische programma’s in een tabel weergegeven naast de geboortehoroscoop. Maar je kunt de elementenverdeling ook zelf uitrekenen. Om erachter te komen welk element in jouw horoscoop het meest vertegenwoordigd is, geef je punten aan de planeten.

De persoonlijke planeten zijn belangrijker voor ons bewustzijn, dan de niet-persoonlijke planeten. Tot de persoonlijke planeten behoren Zon, Maan, de Ascendant en het MC. Daarnaast zijn Mercurius, Venus en Mars ook persoonlijk, al zijn ze minder belangrijk dan de Zon, de Maan, de Ascendant en het MC. Je kijkt dus eerst naar de verdeling van de persoonlijke planeten.

30 punten: Zon, Maan, ASC en MC

20 punten: Mercurius, Venus en Mars

10 punten: Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto

Als je de puntenverdeling wil uitrekenen, noteer je allereerst de vier elementen onder elkaar. Vervolgens noteer je achter ieder element welke planeten hierin staan en het puntenaantal. Vervolgens tel je dit bij elkaar op.

Heb je de Maan bijvoorbeeld in Waterman (lucht) staan? Dan kun je 30 punten achter lucht zetten. Staat Saturnus in Kreeft (Water)? Dan noteer je 10 punten achter water. Tel vervolgens alle punten bij elkaar op. Dus bijvoorbeeld element Lucht 30 (Zon) + 30 (ASC) + 30 (Venus) + 10 (Pluto).

Meer over hoe een geboortehoroscooptekening werkt lees je in dit artikel >

Betekenis van de vier elementen in astrologie

Verschillende element combinaties 

Er kunnen verschillende element combinaties ontstaan. Je Zon kan bijvoorbeeld in hetzelfde element staan als het element dat overheerst. Maar je Zon kan ook in een totaal ander element staan. Wanneer er in een horoscoop twee elementen overheersen die tegengesteld aan elkaar zijn (bijvoorbeeld vuur en aarde) dan zal dat in het karakter een spanning geven, omdat ze onverenigbaar en tegengesteld zijn. 

Er is wat meer innerlijke harmonie of in elk geval minder spanning als twee elementen de boventoon voeren die niet elkaars tegengestelde zijn. Het is trouwens niet gezegd dat een elementencombinatie die spanning oplevert, altijd een probleem is. Je leert gedurende je leven met spanningen en tegenstellingen om te gaan. 

Welk element overheerst in jouw horoscoop? Laat het me hieronder weten in een reactie. 

Deze blogpost delen:

 

Meer lezen over Astrologie?

.
Leida Groot

Leida Groot

Astrologe

Bestudeert Astrologie sinds 2015. Heeft sinds die tijd honderden boeken over astrologie gelezen, cursussen gevolgd en privéles in de astrologie gehad. Volgt nu de 5-jarige opleiding tot Astrologe om zo erkend Astrologe te worden (zie AVN). Afgestudeerd in Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ex-eigenaresse Hipinderegen.nl (gezien in Margriet, Libelle, RTL Boulevard etc.) Moeder van 3 zonen. Woont in West-Friesland in haar Villa Kakelbont en is dol op werken in haar moestuin, lezen en kickboksen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *