fbpx

Sommige Volle Manen zijn extra bijzonder. Dit zijn de Volle Maan Eclipsen, ook wel een totale maansverduistering of Bloedmaan genoemd. Een Volle Maan Eclips is een Volle Maan met een extra lading die nog meer magie en mysterie met zich mee brengt. Om te snappen wat er astrologisch gezien gebeurt tijdens deze Volle Maan, is het van belang om eerst te snappen wat er precies gebeurt tijdens een totale maansverduistering en wat Maansknopen hiermee te maken hebben.

Tijdens een Volle Maan Eclips beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak schijnt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is hoofdzakelijk rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt daarom ook wel Bloedmaan genoemd .

Een Eclips vindt altijd plaats nabij de Maansknopen. Tijdens een Zonne-eclips (zonsverduistering) lopen de Zon en de Maan door dezelfde Maansknoop. Dit gebeurt altijd tijdens een nieuwe Maan. Tijdens een Maan Eclips (maansverduistering) lopen de Zon en de Maan door tegenovergestelde Maansknopen. Dit gebeurt altijd tijdens een Volle Maan. De knopen van de Maan zijn geen hemellichamen, ze zijn punten waar de baan van de Maan rond de Aarde het pad van de Aarde rond de Zon kruist. De Maansknopen verplaatsen zich tegen de richting van de klok in. De Noordelijke Maansknoop is de stijgende knoop (het punt het dichtst bij onze Noordpool) en de Zuidelijke Maansknoop is de dalende knoop (het punt het dichtst bij onze Zuidpool). De Noordelijke Maansknoop staat altijd lijnrecht tegenover de Noordelijke Maansknoop.

Meer over een Volle Maan Eclips vind je in het Maanwerkboek.