fbpx

Evolutionaire Astrologie: Dít wil je erover weten

Evolutionaire Astrologie is in Nederland nog niet zo bekend, maar wint langzamerhand terrein. Wat is Evolutionaire Astrologie nu precies en hoe is deze benadering van Astrologie ontstaan?

De betekenis van Evolutionaire Astrologie

Evolutionaire astrologie is een benadering van astrologie die zich richt op de evolutie van de ziel en het doel dat die ziel heeft in dit leven. In tegenstelling tot de traditionele astrologie, die zich richt op de persoonlijkheid en het lot van het individu, richt evolutionaire astrologie zich op de grotere spirituele reis van de ziel.

In de evolutionaire astrologie wordt ervan uitgegaan dat je radix de blauwdruk is voor jouw spirituele reis en dat de planeten en de tekens waarin ze zich bevinden, informatie geven over de lessen die de ziel moet leren om te groeien en zich te ontwikkelen.

Evolutionaire astrologie kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in je spirituele reis en om te helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling. Door je bewust te zijn van de lessen en uitdagingen die horen bij de positie van de Maansknopen en de betekenis van de planeten en tekens in de horoscoop, kan je gerichte inspanningen doen om je spirituele groei te bevorderen en te werken aan het overwinnen van karmische patronen en gewoonten.

Lees ook: Dit is wat je uit een kinderhoroscoop kunt halen

evolutionaire astrologie

Het ontstaan van de Evolutionaire Astrologie

Evolutionaire Astrologie werd voor het eerst geïntroduceerd en ontwikkeld door astrologen zoals Jeffrey Wolf Green en Steven Forrest in de tweede helft van de 20e eeuw.

Jeffrey Wolf Green wordt vaak beschouwd als een van de grondleggers van de evolutionaire astrologie. In de jaren 1970 begon Green zijn eigen unieke benadering te ontwikkelen, gebaseerd op zijn studies van de werken van de astroloog Dane Rudhyar en zijn eigen diepgaande onderzoek naar de betekenis van de Maansknopen in de geboortehoroscoop. Green’s boek “Pluto: The Evolutionary Journey of the Soul” uit 1984 wordt vaak beschouwd als een belangrijk werk in de evolutionaire astrologie.

Steven Forrest heeft ook een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de evolutionaire astrologie. Hij begon in de jaren 1970 te werken met de ideeën van Green en ontwikkelde zijn eigen interpretatieve benadering. Forrest legt de nadruk op de betekenis van de Maansknopen en hun rol in de persoonlijke groei en levenspad.

Sinds de introductie ervan in de late 20e eeuw heeft evolutionaire astrologie aan populariteit gewonnen en heeft het veel astrologen geïnspireerd om de horoscoop te bekijken vanuit het perspectief van de ziel en de evolutie van het individu. Het richt zich op het begrijpen van de karmische patronen, lessen en doelen in iemands leven en helpt mensen om bewuste keuzes te maken in overeenstemming met hun spirituele ontwikkeling.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de term “evolutionaire astrologie” pas recentelijk in gebruik is genomen, de ideeën en concepten die eraan ten grondslag liggen, zoals de betekenis van de Maansknopen en de nadruk op groei en transformatie, al lange tijd deel uitmaken van de astrologische traditie. Evolutionaire astrologie heeft deze ideeën echter verder ontwikkeld en een specifieke focus gegeven op het begrijpen van de zielsdynamiek en het pad van individuele evolutie.

Lees ook: Zo bereken je je geboortehoroscoop

nieuwe maan in ram

De radix en de Evolutionaire Astrologie

Volgens Evolutionair Astrologen zijn niet alleen de Maansknopen in de radix verbonden met vorige levens, maar is alles in je horoscoop er met een karmische reden. Veel planeten of punten maken geen aspecten met de knopen en hebben geen directe astrologische relatie met hen. Volgens Evolutionair Astrologen maakt dit niet uit en maken ze nog steeds deel uit van jouw karmische erfenis. Ze gebruiken de Maansknopen als een ingang om naar de kern van het probleem te gaan. Ze zijn een startpunt en een basis, maar wanneer je meer over reïncarnatie wil weten dan dien je de gehele horoscoop onder de loep te nemen en niet alleen de Maansknopen.

Mensen hebben soms al wel honderden levens geleid. Als we de symboliek van al deze levens terug zouden moeten zien in de horoscoop, dan zou hij genoeg informatie geven om de radix zwart te kleuren. Evolutionair Astrologen geloven daarom dat de horoscoop ons, in plaats van het gehele panorama van vorige levens, eenvoudigweg vertelt wat we moeten weten om dit huidige leven het meest effectief te kunnen leven.

Om in de radix te verschijnen moet volgens Evolutionair Astrologen aan twee punten worden voldaan:

  • Ten eerste moet het een onopgelost probleem zijn uit een vorig leven.
  • Ten tweede moet je ziel de intentie hebben of moet er een evolutionaire noodzaak zijn om aan het probleem te werken in dit leven. Met andere woorden ‘de karma moet zijn gerijpt’.

Dus wanneer jij bijvoorbeeld een wrede tiran in een vorig leven bent geweest, maar je hebt die zware karmische last al opgelost en bent er evolutionair door gegroeid, zal het niet in je horoscoop verschijnen. En nogmaals, als je nog niet klaar bent om die kwesties aan te pakken in dit leven, zullen ze ook niet verschijnen in je geboortehoroscoop.

Kortom, Evolutionaire Astrologie is een waardevol instrument om inzicht te krijgen in je spirituele en persoonlijke groei. Het helpt je om bewuste keuzes te maken, beperkende patronen te doorbreken en te groeien op een manier die in lijn is met je spirituele ontwikkeling.

De Zuidelijke Maansknoop

Alle astrologische planeten, behalve de zon, hebben Zuidelijke Knooppunten en alle Zuidelijke Knooppunten verwijzen naar het verleden, maar het is de Zuidelijke knooppunt van de Maan, historisch de Drakenstaart genoemd, die we als astrologen meestal duiden. Dit doen we omdat de Maan over onze emotionele kant gaat. Wanneer we doodgaan en opnieuw worden geboren herinneren we feitelijk niets uit ons eerdere leven, maar het is ons emotionele geheugen dat wel blijft bestaan. We herinneren ons meestal geen namen of adressen uit vorige levens, of onze nationaliteit of religie, maar we dragen wel een onderliggende stemming, gevoelens of houding uit het verleden met ons mee. Die stemming, gevoelens of die houding die kun je in de radix terugvinden in de Zuidelijke Maansknoop. De Zuidelijke Maansknoop is het geheugen van het hart.

Alles wat je in een vorig leven hebt gedaan, gezegd of gedacht, komt volgens het principe van karma weer bij je terug in dit leven. Karma heeft volgens Steven Forrest ook te maken met gewoonte. Je herhaalt soms oude gewoonten uit vorige levens. Dus als je in je vorige levens een dief was en veel steelde, dan kan het zijn dat je dat in dit leven vanaf kleins af aan ook al dingen gaat stelen uit gewoonte. Als je dingen in een vorig leven niet hebt opgelost, dan mag je ze in dit leven gaan oplossen en verschijnen ze dus in je horoscoop.

De Zuidelijke Maansknoop staat in de Evolutionaire Astrologie dus voor oude gewoontes, patronen en houdingen die je uit vorige levens mee hebt genomen naar dit leven. Hij staat symbool voor karmische bagage uit het verleden, waar we van nature aan vasthouden en wat we moeten leren los te laten om vooruitgang te kunnen boeken in dit leven. Door de Zuidelijke Maanknoop te onderzoeken leren we over dingen die we fout hebben gedaan in vorige levens of dingen die we juist goed hebben gedaan, maar waarbij we schade hebben opgelopen die ons vandaag de dag nog steeds achtervolgt. In zijn werk beschrijft hij de Zuidelijke Maansknoop niet per se als negatief, maar wel als een potentieel belemmerende kracht die ons kan afleiden van onze spirituele ontwikkeling en persoonlijke groei.

Forrest ziet de Zuidelijke Maansknoop als een gebied van onze psyche dat we al kennen en waar we ons comfortabel bij voelen, maar dat ons ook kan tegenhouden en zorgt dat we vasthouden aan oude patronen en gewoontes. Hij benadrukt dat het belangrijk is om hier bewust van te worden en actief te werken aan het loslaten van deze oude patronen en het ontwikkelen van nieuw gedrag.

Lees ook: Zo bereken je je ascendant

maansknopen in de evolutionaire astrologie

De betekenis van de Noordelijke Maansknoop

Volgens Steven Forrest staat de Noordelijke Maansknoop symbool voor je evolutionaire pad dat je in dit leven moet volgen om spiritueel te groeien en je volledige potentieel te bereiken. De Noordknoop staat daarom voor de missie van je ziel en geeft dus aan wat de meest gunstige richting is voor persoonlijke en spirituele groei.

De Noordelijke Maansknoop is volgens Steven Forrest de oplossing of het medicijn voor de negativiteit, de problemen of de tragedies die de Zuidelijke Maansknoop met zich meeneemt. De Noordelijke Maansknoop is waar je antwoorden vindt. Zoals de Poolster leidt de Noordelijke Maansknoop je door het donker en onthult een nieuwe weg van frisse energie, genezing en evolutie.

Hoe denk jij over Evolutionaire Astrologie? Laat het me hieronder weten in een reactie. 

 

Deze blogpost delen:

Leida Groot

Leida Groot

Astrologe

Bestudeert Astrologie sinds 2015. Heeft twee jaar privéles gehad in de psychologische astrologie en volgt momenteel een 5-jarige opleiding tot astrologe bij Ishtar. Afgestudeerd in Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ex-eigenaresse Hipinderegen.nl (gezien in Margriet, Libelle, RTL Boulevard etc.) Moeder van Teun, Sieb en Juul. Houdt van de geur van vers gemaaid gras. Loopt graag op blote voeten. Woont in West-Friesland in haar Villa Kakelbont en is dol op bessen uit haar eigen moestuin.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *