Ontdek hoe jij communiceert, leert en denkt aan de hand van Mercurius

In de oude mythen was Mercurius de God die ging over handel, reizen en welvaart. Mercurius was ook een boodschapper van de Goden. Hij bracht nieuws van de goden naar de mensen op aarde, en andersom. Hij was slim en behendig en de uitvinder van het schrift.

In de astrologie geeft Mercurius de bewegelijkheid van onze geest aan. Hij geeft aan hoe we denken, (volgens heldere lijnen of ongestructureerd), hoe we leren, hoe we lezen, hoe we feiten en gegevens verzamelen en interpreteren. Hij geeft ook aan waar je interesses liggen en waar je veel over nadenkt.

Mercurius geeft ook aan hoe we deze kennis weer doorgeven aan anderen. Dus hoe we communiceren met anderen. Van lekker kletsen tot intellectuele gesprekken. Maar ook bijvoorbeeld door te schrijven (correspondentie, literatuur en publiceren vallen hieronder).

Ook onderwijs en studie, wiskunde (droge logica), de beweging van goederen zoals handel, verkeer en transport horen bij Mercurius.

Iemand die een sterke Mercurius heeft in zijn horoscoop kan altijd beschikken over de juiste woorden. In discussies wint iemand met een sterke Mercurius-invloed al snel. Hij laat zich niet voor één gat vangen en kan eindeloos en met veel humor argumenten in de strijd gooien.

Het begrijpen van de invloed van Mercurius in een geboortehoroscoop kan ons helpen om onze sterke punten en uitdagingen beter te begrijpen en om effectiever te communiceren en te denken.

Hieronder heb ik Mercurius in alle astrologische tekens helemaal uitgeschreven en kun je de betekenis van het teken waar jouw Mercurius in staat opzoeken.

Let wel op dat deze informatie nog niet compleet is. Om meer te weten te komen over jouw manier van communiceren zou je ook naar de aspecten die Mercurius maakt moeten kijken en moeten bestuderen in welk huis Mercurius staat. 

In welk teken staat jouw Mercurius? En herken je jouw manier van communiceren, denken en leren? Laat het me hieronder weten in een reactie.

mercurius de planeet van communicatie

Eigenschappen van Mercurius

Positief: Nieuwsgierig en leergierig, welbespraakt, helder van geest, gevat, vol gedachten en ideeën, onderzoekend, analyserend, intellectueel

Negatief: rusteloos, zenuwachtig, praatziek, veranderlijk, vergeetachtig, kritisch.

Mercurius in de geboortehoroscoop

Mercurius in de tekens: Hoe communiceer jij? Hoe denk en leer jij?

Mercurius in de huizen: Waar gaat jouw mentale energie naar toe? Waar gaan jouw gedachten naar toe? Waar communiceer je graag over?

Mercurius in Ram

Mercurius in de Ram maakt snel contact en is dan direct erg open. Je denkt snel, kort en vrij resoluut. Je hebt een duidelijk eigen mening en brengt deze ook graag naar buiten. Je bent recht door zee. In de communicatie kun je nog wel eens fel zijn. Je wil graag het gesprek ‘winnen’.

De hersenen van een Mercurius in Ram zijn altijd bezig. Soms ben je hierdoor wat gespannen wat uit in snel en rusteloos praten, slecht kunnen luisteren, gebrek aan concentratie en het trekken van overhaaste conclusies. Aan de andere kant ben je fantastisch in het voeren van vlotte gesprekken en maak je snel keuzes en beslissingen.

Je durft voor je ideeën te staan en brengt deze ook naar buiten. Je ideeën en gedachten komen heel snel naar boven wat soms tot originele oplossingen kan leiden, die hierdoor uiteraard lang niet altijd even praktisch en realistisch zijn.

Mercurius in Stier

Mercurius in Stier bouwt zijn kennis het liefst op via eigen ervaringen en de realiteit. Je houdt van het nuchtere en tastbare. Met het irreële en dingen die je niet met je zintuigen kunt waarnemen laat je je liever niet in. Wanneer een Mercurius in Stier zich toch bezighoudt met het mystieke of occulte dan zal zij altijd proberen om dit zo concreet mogelijk te veranderen en te herleiden tot wel verklaarbare zaken.

Je bent rustig in je denken en praten en nieuwe zaken hebben de tijd nodig om tot je door te dringen. Je wil eerst graag overdacht hebben wat je gaat doen en zeggen en wil weten wat er van je wordt verwacht voordat je tot handelen overgaat. Je houdt niet zo van veranderingen. Het liefst laat je alles zoals het is, omdat dat je het meest vertrouwd is.

Mercurius in Tweelingen

Mercurius staat hier in zijn eigen teken en voelt zich hier duidelijk thuis. Je hebt sterke communicatieve vaardigheden, bent rationeel ingesteld, veelzijdig en denkt vlug. Je nieuwsgierigheid is groot en je neemt gemakkelijk dingen in je op. Maar lang blijven je geconstateerde feiten, ideeën en meningen niet hangen, want ze maken al snel plaats voor nieuwe indrukken en feiten.

Je hebt behoefte om theorieën en feiten zo logisch mogelijk te benaderen en daar vervolgens dingen uit je eigen grote en veelzijdige feitenkennis aan toe te voegen om daarna met veel plezier opnieuw feiten te verzamelen voor iets totaal anders. Je kennis gaat daarom dus niet altijd even diep en je hebt behoefte aan afwisseling.

Je denkt niet alleen snel, maar praat ook vlug. Soms wil je zoveel tegelijk zeggen dat je je zinnen net afmaakt of dat je struikelt over je eigen woorden. Wanneer je praat doen je handen vaak mee. Je weet je verhaal heel expressief over te brengen en het overdragen van een verhaal is voor jou vaak belangrijker dan de inhoud.

Je kunt jezelf goed uitdrukken. Zowel verbaal als schriftelijk, als je er tenminste niet al te veel haastwerk van maakt.

Soms geeft deze stand mentale onrust. Je gedachten kunnen wel eens op hol slaan en je abstracte denken kan er wel eens voor zorgen dat je niet meer realistisch denkt. Ook kan deze stand ervoor zorgen dat je mond soms niet stil kan staan en dit kan zelfs wel eens zorgen voor geroddel.

Hieronder een videoles uit mijn basiscursus astrologie over Mercurius. 

 

Mercurius in Kreeft

Met Mercurius in Kreeft combineer je het rationele met het emotionele. Je praat en schrijft graag op een beeldende manier en probeert daarbij onbewust gevoelens van anderen op te roepen. Ook je manier van denken heeft geen bepaalde logica. Je analyseert op een puur door het gevoel bepaalde manier. Je kunt ook op gevoel bepaalde verbanden tussen feiten en verschijnselen ontdekken zonder dat je dus met een logische of uitgebreide analyse komt. Het is hierdoor soms wat lastig om aan de buitenwereld stap voor stap uit te leggen hoe je nu aan je oplossing komt.

Het logisch denken is dus niet bepaald je sterkste kant en hierdoor denk je ook wel lang na over dingen. Een onderwerp moet je gevoelsmatig aanspreken wil je ze ook onthouden. Voel je je ergens niet gevoelsmatig mee verbonden, dan hou je deze ook niet zo lang vast in je geheugen.

Je kunt wat conservatief overkomen. Alles wat in jouw ogen vertrouwd en bekend is en veilige gevoelens oproept vind jij belangrijk om te behouden.

Wanneer je mening afwijkt van de groep of van de maatschappij, vind je het lastig om deze naar buiten te uiten. Ook een oordeel geven vind je lastig, ook al kan je je van binnen wel helemaal opvreten van ergernis.

Bij blokkeringen van de energie kun je je afhankelijk opstellen en vind je het lastig om op je eigen benen te staan.

Mercurius in Leeuw

Met Mercurius in Leeuw kun je aanleg hebben voor spreken in het openbaar. Vooral vurige betogen passen hierbij. In een gesprek neem je graag de leiding en je vindt het fijn als mensen naar je luisteren. Je spreekt met een bepaalde warmte.

Je bent een ruimdenkend iemand, vindt kleine details onbelangrijke en houd je vooral bezig met de grote lijnen. Je visie kan groot zijn en is vaak gericht op iets wat je persoonlijk erg belangrijk vindt.

Je verdiept je letterlijk en figuurlijk in iets waarmee je mee bezig bent. Je werkt niet zo snel en meer van binnenuit. In gedachten ben je meer met jezelf bezig dan met de buitenwereld.

In je denken ben je vaak wat onzeker en je vindt het daarom fijn als je voor je plannen en analyses een schouderklopje krijgt. Krijg je (volgens jou) de eer die je verdient en zijn we bereid om jou vertrouwen te schenken, dan zul je je zeer behulpzaam opstellen.

Normaalgesproken ben je in je contacten en in je communicatie loyaal, vriendelijk en warm, maar wanneer je energie wordt belemmerd kun je voortdurend de aandacht willen trekken en stel je je op als een opschepper.

Mercurius in Maagd

Je denkt en analyseert op een zo praktische en concreet mogelijke manier. Het moet vooral nuttig zijn en tastbaar, waarbij zaken tot in details worden uitgedacht en geordend. Zo maak je bijvoorbeeld graag lijstjes zodat je niet vergeet wat er moet gebeuren.

Je bent gericht op tastbare zaken en hebt een kritische blik. Je hebt een talent voor analyseren, het ordenen van feiten en dingen indelen en op een rijtje zetten. Grote kans dat je analytische en ordelijke capaciteiten opvallen.

Je hebt de behoefte om je praktisch dienstbaar te maken aan anderen. Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld door kennis op een praktische manier over te dragen of door onderzoek te doen op specialistische gebieden en daarna te zorgen dat deze praktisch bruikbaar zijn. De behoefte iets te kunnen betekenen voor anderen voelt goed.

Qua communicatie ben je vrij teruggetrokken, afwachtend en passief. Je bent zorgvuldig in taal en leert het beste wanneer je werken (praktijk) en leren (theorie) combineert.

Wanneer je energie wordt belemmerd dan kan deze stand zorgen voor onrust gen muggenzifterij. Ook kan het dan aanleiding geven tot malen.

merucrius in kreeft

Mercurius in Weegschaal

Met Mercurius in Weegschaal is je denken sterk gericht op het sociale en maatschappelijk gebeuren waarbij evenwicht en harmonie belangrijk zijn. Bemiddelen is je talent en ook verkopen gaat je meestal goed af.

Qua communicatie doe je je best om je woorden zorgvuldig te kiezen om zodoende niemand voor het hoofd te stoten. Je houdt niet zo van ruzie en van lelijke woorden. Je benadert iemand liever vriendelijk en positief. Moeilijke situaties worden daarom op een vriendelijke manier weer ‘opgelost’, want er zal zelden sprake zijn van een confrontatie of echt uitpraten.

Wanneer je een keuze moet maken, kun je nogal twijfel en laat je je te veel leiden door de mening van een ander.

Wanneer er belemmeringen in de energie zijn kun je tot overcompensatie overgaan en dat kan zich uiten op verschillende manieren. Je kunt dan nog meer gaan twijfelen en zelfs besluiteloos zijn of je in je communicatie vleierig opstellen, zelfs als je aan die persoon een hekel hebt. Dat kan uiteindelijk juist leiden tot een uitbarsting waarbij al het opgekropte eruit komt.

Mercurius in Schorpioen

Met Mercurius in Schorpioen heb je een onderzoekende geest. Je bent nieuwsgierig hoe dingen in elkaar steken en vraagt of graaft graag door tot er in feite niets meer overblijft. Dit doe je door steeds maar weer op iets te ‘broeien’ en na te ‘denken’ en steeds alles opnieuw gevoelsmatig te beleven totdat je opeens iets begrijpt. Tijdens dit proces lijk je heel passief, maar innerlijk ben je heel actief.

Wanneer je dan eenmaal een mening hebt, zal je deze ten koste van alles blijven verdedigen. Vooral als deze je gevoelsmatig raakt. In je communicatie kan je heel krachtig en sterk overkomen. Je kunt vaak de vinger op de zere plek leggen en soms moeten mensen daar even aan wennen. Je praat liever over zaken die je er echt toe vindt doen, dan over koetjes en kalfjes.

Je hebt een talent voor ‘graafwerk’. Dus voor diep onderzoekswerk, voor het occulte en voor het psychologische. Wanneer je afgaat op je gevoel kom je hiermee verder dan menig ander. Beredeneren lukt pas vaak achteraf.

Mercurius in Boogschutter

Met Mercurius in Boogschutter heb je een enorme honger naar verbreding en je behoefte aan afwisseling en meer is groot. Je blijft doorzoeken en vragen stellen omdat dit jouw manier van verwerken is. Je vindt veel verschillende studies leuk en die beoefen je ter wille van de kennis en de kennis alleen.

Als je dan eenmaal je horizon hebt verbreed, dan breng je hetgeen wat je gevonden of ontdekt hebt ook graag naar buiten. Over haast alles heb je wel een mening. Een Mercurius in Boogschutter is daarom meestal ook een goede leraar, al benadruk je je eigen mening ook graag. Jouw mening geldt en je probeert anderen te overtuigen van jouw ideeën. Aan de andere kant is een Mercurius in Boogschutter in staat om verbanden te zien die niemand ziet en de inzichten die je verkrijgt kunnen menigeen nog wel eens verder helpen.

Je floreert in een beroep waarin je variatie, mobiliteit en intellectuele uitdagingen worden geboden. In een besloten omgeving kun je snel wegkwijnen. Je bent idealistisch en filosofisch ingesteld.

Qua communicatie vertoon je veel bewegelijkheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Omdat je de grote lijnen in gedachten volgt, kun je gedachtesprongen maken die niet iedereen altijd even makkelijk kan volgen. Je praat vaak enthousiast, levendig en meeslepend

Bij belemmeringen in de energie kun je nog wel eens blijven hangen in een bepaalde ideologie die je dan niet meer loslaat. Je vertoont dan het tegenovergestelde gedrag van wat je eigenlijk bent: een open en vrije zoeker naar de waarheid.

mercurius in stier

Mercurius in Steenbok

Het denken van een Mercurius in Steenbok is gericht op het concrete en praktische. Je vindt het fijn als alles zo concreet, duidelijk en realistisch mogelijk wordt geordend en geanalyseerd. Je denkt ook graag doelgericht en maakt graag plannen voor de lange termijn. Structuur is onontbeerlijk; je houdt ervan als zaken helder en duidelijk zijn.

Je schrijft en spreekt formeel, kalm, beleefd en soms ietwat zakelijk. Je spreekt kernachtig en je probeert je mening goed te funderen. Vooral de feitelijke en praktische kanten van een zaak vind je interessant en je legt de nadruk op de haalbaarheid van ideeën, omdat je graag met zo min mogelijk middelen zo efficiënt en goed mogelijk werkt.

Wanneer je energie wordt belemmerd kun je een pessimistische houding aannemen of eng gestructureerd gaan denken. Een andere mogelijkheid is dat je dan keihard gaat werken of je wil je dan op mentaal gebied bijna streberig bewijzen waarbij je gevoel wordt buitengesloten.

Maar wanneer je energie wel wordt gestimuleerd kun je sober (zonder opsmuk) en logisch denken en ben je in staat tot een diepe concentratie waardoor je veel voor de buitenwereld kunt betekenen.

Mercurius in Waterman

Mercurius kan in het luchtteken Waterman goed uit de voeten. Met Mercurius in Waterman heb je een vlugge geest en kom je vaak met geïnspireerde ideeën en theorieën, die overigens niet altijd realistisch zijn.

Je houdt er sterke overtuigingen op na en vaak gaan deze dwars tegen de geaccepteerde normen en waarden in. Je beschouwt het als het ware als je plicht om andermans denkwereld overhoop te halen en vernieuwing om je heen te bewerkstelligen. Dat kan natuurlijk verfrissend werken, maar je loopt ook het risico van anderen te vervreemden of verkeerd begrepen te worden.

Je denken gaat vaak diep en vanwege je eeuwige behoefte om dingen te begrijpen vind je de ‘mens’ en ‘natuur’ heel boeiend. Daardoor kun je goed begrip opbrengen voor andere mensen omdat je inziet dat alle mensen hun problemen hebben. Je hebt een enorme behoefte aan gelijkheid en openheid en tolerantie is erg belangrijk voor je. Je hebt graag contact met veel verschillende mensen waar je graag opwindende ideeën mee uitwisselt.  Sociale kwesties gaan je aan het hart en vaak heb je op dit gebied een onwankelbare overtuiging.

Hoewel je een helder denkvermogen hebt en open staat voor bepaalde ideeën en gedachten, kun je toch ook heel eigenwijs aan een bepaald idee of theorie vasthouden en niemand kan je daar dan vanaf brengen. Toch is het zo dat je niet ten koste van alles steeds één bepaald idee blijft verdedigen. Wanneer je zelf ziet dat een ander idee beter is, dan zal je daarop overstappen of proberen dat idee te integreren. Je bent dus vaak eigenwijs, maar bent toch vatbaar voor nieuwe ideeën waar anderen geen aandacht aan geven. Dit kan je helpen om je originaliteit te ontwikkelen.

Mercurius in Vissen

Met Mercurius in Vissen zijn rationele en logische zaken vaak maar moeilijk te bevatten. Je bent een dromer, hebt een rijke fantasie en bent meestal erg creatief. Je hebt gevoel voor dingen die voor anderen in werkelijkheid eigenlijk niet bestaan zoals sprookjes, mythen en sagen.

Je communiceert meestal op een stille, passieve, teruggetrokken manier waarbij je gevoel vaak het gesprek beheerst. Op andere momenten kan er opeens een waterval aan woorden ontstaan. Je bent vol begrip voor anderen en via een gesprek kun je ook goed anderen helpen. Je voelt vaak ook al aan wat de ander nu eigenlijk wil vertellen. Je spreekt ook graag over je dromen en innerlijke gevoelens en met je geweldige fantasie heb je wel eens de neiging (wanneer de echte wereld te vervelend wordt) jezelf te verliezen in je dagdromen.

Je laat je soms gemakkelijk beïnvloeden door de ideeën van anderen en om optimaal te functioneren dien je dan ook met rust gelaten te worden. Je bent snel afgeleid en draait eigenlijk pas op volle toeren als je je geïnspireerd voelt.

In onze mentaal ingestelde maatschappij kan een Mercurius in Vissen best wel eens onzeker raken. Toch is het belangrijk om je te beseffen dat juist jouw gevoelsmatige manier van denken je kracht is en dat je hierdoor met ideeën en conclusies kunt komen waar op logica ingestelde mensen nooit op zouden komen. Hierdoor kun je zeker net zo ver, zo niet nog verder komen dan anderen.

Bij belemmeringen in de energie kun je je terugtrekken in je droomwereld van fantasieën of helemaal meegaan in de ideeën van anderen.

In welk teken staat jouw Mercurius? Herken je jezelf erin?

 

Deze blogpost delen:

Leida Groot

Leida Groot

Astrologe

Bestudeert Astrologie sinds 2015. Heeft sinds die tijd honderden boeken over astrologie gelezen, cursussen gevolgd en privéles in de astrologie gehad. Volgt nu de 5-jarige opleiding tot Astrologe om zo erkend Astrologe te worden (zie AVN). Afgestudeerd in Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ex-eigenaresse Hipinderegen.nl (gezien in Margriet, Libelle, RTL Boulevard etc.) Moeder van 3 zonen. Woont in West-Friesland in haar Villa Kakelbont en is dol op werken in haar moestuin, lezen en kickboksen. 

9 Reacties

 1. Mirjam

  Dank je Leida,
  Mijn Mercurius staat in Retrograde in Weegschaal in het 12e huis. Inderdaad ik herken me in jou blog over Mercurius. Zo kan ik gaan twijfelen wanneer me iets niet helemaal duidelijk is. Ben ik een bemiddelaar en hou van harmonie en niet van ruzie. Iets uitpraten lukt niet bij iedereen even goed, maar dat is een proces. Verder Kom vaak niet goed op woorden en val dan stil.
  Liefs, Mirjam

  Antwoord
 2. Mirjam

  En ik lees net Mercurius in Vissen, die energie van het 12e huis, niet vreemd dat ik me ook daarin aardig herken lijkt me.

  Antwoord
  • Leida Groot

   Wat mooi dat je je erin herkent Mirjam! En Dat klopt helemaal. Dat je ook wat eigenschappen van Mercurius in Vissen zal herkennen, omdat je Mercurius in het 12e huis staat. En Mercurius Retrograde heeft natuurlijk ook nog een betekenis. Zal ik binnenkort nog eens een blog over schrijven.

   Warme groet,
   Leida

   Antwoord
 3. Aaltjen Volbers

  Hoe kan ik bepalen in welk Merciriusteken in mijn geboortehoroscoop staat? 01-02-1954 om 4:50 uur

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Aaltjen,

   Je kan je horoscoop even maken op astro.com of astro-charts.com en dan Mercurius op zoeken. Ik kan je horoscooptekening ook voor je maken in Solar Fire. Daar vraag ik wel een kleine vergoeding (8 euro) voor. Mocht je dat willen, dan kan je hem bestellen via deze link: https://astrologyrocks.plugandpay.nl/checkout/horoscooptekening-uit-solar-fire

   Warme groet,
   Leida

   Antwoord
 4. Sandrine

  Och Leida, weer zo herkenbaar! Mijn Mercurius staat in kreeft, zoals heel veel tekens trouwens…
  Maar de manier van denken, voelen, communiceren die je beschrijft, herken ik volledig.

  Antwoord
  • Leida Groot

   Wat mooi dat je het zo herkent Sandrine! Mercurius in Kreeft denkt, leert en communiceert puur vanuit zijn gevoel.

   Warme groet,
   Leida

   Antwoord
 5. Manon

  De link naar mijn maanteken werkt niet. Is je dat bekend?

  Ik weet gelukkig waar mijn maan in staat in mijn 12e huis en dat is Vissen

  Kijk uit naar de uitleg wat dat voorbij betekend.
  Lieve groet,
  Manon
  Ps. Mercurius ga ik even opzoeken waar die staat en in welk sterrenbeeld het staat.

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Manon,

   Dat is mij niet bekend. Op welke pagina werkt de link niet? Dan ga ik het repareren.

   Als het goed is ontvang je nu in ieder geval wel het gratis e-boek in je mailbox. Die heb ik nu naar je laten versturen. Daarin kan je de betekenis van je Maan opzoeken. Maan in Vissen in het 12e huis maakt je heel gevoelig en ontvankelijk.

   Warme groet,
   Leida

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *