fbpx

Zo heb jij thuis ervaren. Ontdek meer over je afkomst aan de hand van het IC in de horoscoop  

Het gezin waarin je geboren wordt heeft een hele grote invloed op jouw ontwikkeling. Niet alleen fysiek heb je DNA van je voorouders gekregen, maar energetisch lijkt het ook wel alsof je een soort DNA van hen hebt overgenomen. Dat overnemen van deze energie kan op verschillende gebieden. Dat kan te maken hebben met een bepaalde houding die je hebt richting het leven, maar kan ook een bepaald beroep of een bepaalde interesse. Of misschien wel onbewuste angsten of patronen.

Om onbewuste patronen die jij mee hebt gekregen van thuis te achterhalen, laten veel mensen tegenwoordig een familieopstelling doen. Via de astrologie kun je ook onderzoeken wat jij van thuis uit hebt meegekregen. We kijken hiervoor naar een speciale plek in jouw geboortehoroscoop, namelijk de Imum Coelie (IC).

 

astrologe leida groot horoscoop

Wat is het Imum Coeli (IC)?

Het Imum Coeli (IC) is één van de vier belangrijke hoeken in je geboortehoroscoop. Het IC bevindt zich tegenover het Midhemel (MC) en markeert het diepste punt in je horoscoop, aan de onderkant van je geboortehoroscooptekening. Het IC begint altijd op de grens van het 3e en 4e huis. Hieronder zie je een voorbeeld. Het punt in de roze cirkel is dus het IC, de grens tussen het 3e en 4e huis. Bij mij valt deze in het dierenriemteken Aquarius (Waterman).

afkomst in je horoscoop - imum coelie

Wat is de betekenis van het Imum Coelie (IC)

Ten eerste geeft het Imum Coelie letterlijk informatie over je huis. Het geeft aan hoe je je huis inricht en onderhoudt en naar welke huiselijke omgeving je zelf verlangt.

Ten tweede geeft het IC informatie over je innerlijk, je emotionele basis, je gevoel en je aanpassingsvermogen. Het is je emotionele of psychische basis die je (onbewust) een bepaalde houding of houvast geeft in de buitenwereld en in het leven zelf.

Maar het IC zegt dus ook iets over je afkomst en de mensen die voor jou als familie voelen. Het geeft aan hoe je je thuis hebt ervaren en welke (onbewuste) patronen je van vroeger hebt meegenomen. Het teken op dit huis geeft informatie over het soort gezinsleven dat je zowel vroeger als nu had en over het soort thuis dat je zou willen opbouwen.

Het IC is de wortel van ons bestaan en vertegenwoordigd onze voeten waarmee wij op de grond staan, het fundament en de stamboom als mens. Het IC is de fundering van de horoscoop, de emotionele rots waarop de rest van je leven is gebouwd, je eigen innerlijke bron waar je uit kunt putten.

Je kijkt dus naar het dierenriemteken (Ram, Stier, etc) wat op de cusp van het vierde huis staat (je IC) om te weten hoe jij je thuis of gezin hebt ervaren. Het dierenriemteken zegt alleen nog niet alles. Het is ook belangrijk om te kijken of je nog planeten in het 4e huis hebt staan, want ook deze geven aan hoe jij je thuissituatie hebt ervaren. Eventueel kun je ook nog kijken naar de huisheer van het 4e huis of aspecten op de huisheer.

astrologie leida groot vierkant

Een voorbeeld

Hieronder zie je mijn eigen horoscoop. Je ziet dat mijn IC in het teken Waterman (Aquarius) staat en dat Mars en Jupiter in mijn 4e huis staan. Het vierde huis in Waterman maakt dat ik mijn thuis en gezin heb ervaren als een plaats waar vrijheid en onafhankelijkheid belangrijk waren. We werden gestimuleerd om ons eigen pad te volgen en mijn vader en moeder hebben ons nooit gedwongen om bijvoorbeeld een bepaalde opleiding te volgen of een bepaald beroep te kiezen. Dat ik nu astrologe van beroep ben, is dan ook nooit een probleem geweest. Waterman is soms ook net een tikkeltje anders dan de rest. Mijn moeder kon soms iets anders denken dan andere ouders. Ook zie je de Waterman invloed letterlijk terug in mijn ouderlijk huis. Wij hadden vroeger bijvoorbeeld een groene keuken, gele muren en een oranje bank, dus absoluut geen standaard huis.

Daarnaast heb ik Mars in mijn 4e huis staan. Mars is de planeet van actie, energie, daadkracht, assertiviteit. Mijn vader en moeder hielden erg van sport en bewegen. Vakanties waren altijd actief en ik heb van huis uit mee gekregen dat bewegen belangrijk is om je goed te voelen. Ook zijn we thuis nog steeds heel competitief ingesteld. We spelen ontzettend graag spelletjes en als we met Kerst gaan sjoelen vliegen de sjoelschijven door mijn moeder haar keuken.

Naast Mars staat Jupiter ook in mijn 4e huis. Jupiter is de planeet van geluk, verbreding, geloof, optimisme en kennis en wijsheid. Ik heb tot mijn 18e een hele fijne en gelukkige thuissituatie gehad. Daarnaast heb ik van huis uit meegekregen dat je niet in het negatieve moet blijven hangen. Mijn opa zei altijd: ‘Je mag iedere dag opnieuw beginnen’. Ik ben ook altijd gestimuleerd om mezelf te verbreden en te ontwikkelen.

Ik herken zelf dus ontzettend veel in het teken wat op mijn IC staat en de planeten die in mijn 4e huis staan over mijn afkomst en gezin.

Ben jij benieuwd wat jij over jouw afkomst uit je horoscoop kunt halen? Maak dan even je horoscoop op deze pagina en bestudeer het IC. Laat je me weten in een reactie of je het herkent?

Astrologe Leida Groot in groene trui

Imum Coelie (IC) in de dierenriemtekens

IC in Ram
Als je IC in Ram staat dan was jouw gezin een gezin van uitdagingen. Er werden graag activiteiten ondernomen en jullie gedijden goed in de sfeer van competitie. Het gezin had een wat onrustige natuur, was snel ontvlambaar en stimulerend. Je hebt meegekregen dat onafhankelijkheid en voor jezelf opkomen belangrijk zijn.

IC in Stier
Met het IC in Stier is jouw familie een familie van tradities. Je hebt een nuchtere en praktische opvoeding gehad. Thuis was een geborgen en stabiele plek. Je ouders of verzorgers hebben je wellicht geleerd om met doorzettingsvermogen en vastberadenheid met uitdagingen en moeilijke tijden om te gaan. Je kunt warme herinneringen hebben aan maaltijden en gezinsbijeenkomsten waar eten en comfort centraal stonden.

IC in Tweelingen
Met Tweelingen op het IC was het thuis nooit stil. Je komt uit een familie waar veel gepraat werd en waarschijnlijk gaat het ook nog van de hak op de tak. Informatie was belangrijk en er waren veel verschillende interesses. Misschien waren er wel veel boeken of werden er snel dingen op het internet gezocht.

IC in Kreeft
Met Kreeft op het IC was thuis een veilige haven. Emoties en gevoelens kunnen een centrale rol hebben gespeeld in je thuisomgeving en je gezinservaringen. Je hebt mogelijk geleerd hoe je voor anderen moet zorgen en de emotionele behoeften van je gezinsleden begrijpen en vervullen. Je huis is voor jou een belangrijke plek waar je je kunt terugtrekken en jezelf kunt herstellen.

IC in Leeuw
Met Leeuw op je IC heb je waarschijnlijk geleerd om jezelf op een expressieve en creatieve manier uit te drukken in je gezin. Mogelijk was je gezin bezig met kunst, drama of andere vormen van creatieve expressie. Leeuw is trots en staat voor zelfrespect. Je hebt wellicht geleerd om trots te zijn op jezelf en je prestaties en om een gezonde dosis zelfvertrouwen te ontwikkelen. Je gezinssituatie kan levendig en dramatisch geweest zijn. Thuis mocht je jezelf zijn.

IC in Maagd
Met Maagd op je IC heb je waarschijnlijk een gezinssituatie ervaren waar orde, netheid en organisatie belangrijk waren. Je kunt hebben geleerd om je omgeving geordend te houden en waarde te hechten aan efficientie. Je gezin kan de nadruk hebben gelegd op het verzorgen van anderen en het bieden van hulp aan degenen in nood. Je kunt geleerd hebben om behulpzaam te zijn en anderen te ondersteunen. Maagd is ook perfectionistisch, misschien eisten je ouders veel van je. Mogelijk heb je ook geleerd om met bescheidenheid en eenvoud te leven en niet te veel aandacht op jezelf te vestigen.

IC in Weegschaal
Met Weegschaal op het je IC heb je waarschijnlijk een gezinssituatie ervaren waar harmonie en vrede belangrijk waren. Conflicten en spanningen werden mogelijk vermeden of op een vreedzame manier opgelost. Je gezin kan een breed netwerk van sociale contacten hebben gehad en je hebt wellicht geleerd hoe je met anderen moet omgaan en relaties moet onderhouden. Je gezin kan waarde hebben gehecht aan een esthetisch aantrekkelijke omgeving of kunst en muziek. Eerlijkheid en rechtvaardigheid waren belangrijk.

IC in Schorpioen
Met Schorpioen op je IC heb je waarschijnlijk een diepgaande emotionele band met je familie ervaren. Emoties kunnen intens zijn en een centrale rol hebben gespeeld. Schorpioen houdt van privacy en geheimhouding en misschien werd er wel de nadruk gelegd op het beschermen van privézaken en respecteren van elkaars privacy. Ook kan je gezinssituatie momenten van verandering en groei hebben gekend waarbij oude patronen werden klosgelaten om ruimte te maken voor vernieuwing. Je hebt geleerd om met uitdagingen en moeilijkheden om te gaan door je innerlijke kracht aan te boren.

IC in Boogschutter
Met Boogschutter op je IC heb je waarschijnlijk een gezinssituatie ervaren waarin optimisme, avontuur en het verkennen van nieuwe mogelijkheden werden aangemoedigd. Er was wellicht ruimte voor onafhankelijkheid en persoonlijke groei. Je gezin kan belang hebben gehecht aan leren, onderwijs en intellectuele ontwikkeling. Het kan zijn dat je geleerd hebt om nieuwsgierig te zijn en te streven naar kennis. Je hebt de ruimte gekregen om je eigen pad te volgen en je eigen persoonlijke overtuigingen te ontwikkelen. Avontuurlijke reizen passen ook bij deze stand. Je hebt wellicht geleerd om een positieve kijk op het leven te hebben en te geloven in de mogelijkheden die de toekomst biedt.

IC in Steenbok
Met Steenbok op het IC heb je waarschijnlijk een gezinssituatie ervaren waarin verantwoordelijkheid en plichtsbesef belangrijk waren. Je hebt mogelijk geleerd om je verantwoordelijkheden serieus te nemen, zelfs op jonge leeftijd. Je gezin kan waarde hebben gehecht aan het nastreven van persoonlijke en professionele doelen en je hebt mogelijk geleerd om te streven naar succes en prestaties. Regels en normen waren belangrijk. Van huis uit heb je geleerd om emoties onder controle te houden en met moeilijke situaties om te gaan met geduld en vastberadenheid.

IC in Waterman
Met Waterman op je IC heb je waarschijnlijk een gezinssituatie ervaren die originaliteit en individualiteit waardeerde. Je gezin kan ruimte hebben gegeven voor persoonlijke vrijheid en je hebt misschien geleerd om onafhankelijk te zijn in je besluitvorming. Je gezin kan betrokken zijn bij humanitaire activiteiten en je hebt geleerd om te geven om de samenleving als geheel. Open staan voor nieuwe ideeën en te experimenteren was belangrijk.

IC in Vissen
Met Vissen op je IC kan het gezin een plek zijn geweest waar in creatieve expressie werd aangemoedigd en waarin je ruimte kreeg om je verbeelding te verkennen. Je gezin kan een spirituele of mystieke inslag hebben gehad en je hebt misschien geleerd om open te staan voor de diepere mysteries van het leven. Je hebt waarschijnlijk geleerd om mededogen te tonen jegens anderen en hebt een sterk verlangen om te helpen en te ondersteunen. Vissen is ook heel gevoelig, dus misschien waren er veel emoties in het gezin waar jij vandaan komt. Er was misschien een diepe waardering voor kunst, muziek en poëzie.

Ben jij benieuwd wat jij over jouw afkomst uit je horoscoop kunt halen? Maak dan even je horoscoop op deze pagina en bestudeer het IC. Laat je me even weten in een reactie of je het herkent?

 

 

Deze blogpost delen:

Leida Groot

Leida Groot

Astrologe in opleiding

Bestudeert Astrologie sinds 2015. Volgt de 5-jarige opleiding tot Astrologe. Afgestudeerd in Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ex-eigenaresse Hipinderegen.nl (gezien in Margriet, Libelle, RTL Boulevard etc.) Moeder van Teun, Sieb en Juul. Houdt van de geur van vers gemaaid gras. Loopt graag op blote voeten. Woont in West-Friesland in haar Villa Kakelbont en is dol op bessen uit haar eigen moestuin. 

15 Reacties

 1. Erna

  Bedankt voor de uitleg Leida, erg leuk om dit even uit te zoeken. Had er nog nooit van gehoord. Ik heb Tweelingen op mijn IC,en verder geen planeten in het 4e huis staan. Ik dacht er komt vast iets met sport uit, dat was de rode draad thuis. Al met al leuk om te doen!

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Erna,

   Je zou ook nog even kunnen kijken waar de huisheer van het 4e huis staat. In dit geval Mercurius. Deze geeft je nog meer informatie. In welk teken staat deze? In welk huis? En welke aspecten maakt deze? Staat die toevallig conjunct Mars bijvoorbeeld? Als sport de rode draad thuis was 🙂

   Antwoord
 2. Suzy

  Dankuwel Leida. Heb ook IC in waterman in 3eH maar heb dit niet ervaren zoals jij. Kan dit omdat ik ook Saturnus in waterman staan heb in 3H?
  In 4eH staat ook Jupiter en Cheiron.

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Suzy,

   Bedankt voor je reactie!

   Je schrijft dat je IC in Waterman staat in het 3e huis, maar het gaat echt om het beginpunt van het 4e huis. Staat deze in Waterman? Of misschien dan toch in Steenbok?

   Antwoord
 3. Karouchka Visscher

  Hoi Leida, dank voor je blog. Ik kende de info al maar toch weer interessant. Mijn IC staat in Boogschutter, en behalve dat wij in een best ruim huis woonden, herken ik vooral het ‘ruimte krijgen om te leren/studeren’ en, voor die tijd, verre reizen: naar Spanje! Algauw komt Steenbok erbij in het 4e huis, met daarin Saturnus (op zich natuurlijk mooie plaatsing o.a.voor een sterk gebit!) en accent op plicht en verantwoordelijkheid. Dat herken ik het meest. Heer 4 en 10 vormen een half sextiel, ook niet zo gelukkig, (heer 10 in Schorpioen in 3 en heer 4 in Boogschutter in 3), maar Jupiter staat dus wel ook in eigen teken!

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Karouchka,

   Wat mooi dat je het zo herkent!

   Ja, Saturnus die brengt toch ook weer grenzen, regels en structuur. En heer 4 ook nog eens in eigen teken en nogmaals in Boogschutter, maakt inderdaad dat de Boogschutter invloed ook sterk is.

   Antwoord
 4. Jacqueline de Vos

  Wauw, die kwam binnen. Ik heb mijn IC in Schorpioen. Ik dacht emotionele band met mijn familie? Nou dat er veel emoties waren in mijn jeugd klopt wel met een depressieve moeder. Dan heb ik ook nog Neptunus in huis 4 waardoor ik constant de lieve vrede wilde bewaren gezien de gezondheid van mijn moeder en dan ga je over je grenzen heen. (De reden om met 18 jaar uit huis te gaan). Gelukkig heb ik ook Jupiter in huis 4 en dat optimisme heeft me door mijn jeugd geloosd. Dan heb ik ook nog Mercurius in huis 4. Hele (filosofische) gesprekken heb ik met mijn vader gehad, heerlijk.

  Antwoord
  • Leida Groot

   Prachtig geduid zo Jacqueline!

   Antwoord
 5. Carolien

  Hallo Leida, interessant blog over de IC! Bij mij staat de IC in Waterman, in het 4e huis staan geen planeten. Omdat ik de beschrijving niet goed kan plaatsen van IC in Waterman heb ik opgezocht waar de heerser van Waterman staat, Uranus. Die staat in mijn geboortehoroscoop in Maagd in het 11e huis (in het 10e huis maar binnen drie graden van de cusp van het 11e huis). Uranus maakt een sextiel met Neptunes en conjunct met Pluto en mijn Zon (als ik het goed heb 🤔). Welke informatie kun je hieruit halen?

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Carolien,

   De huisheer geeft nog wat extra informatie. Jouw 4e huis staat in Uranus, dus de huisheer is Uranus en die staat bij jouw in Maagd. Waren in jouw gezin bijvoorbeeld orde, netheid en organisatie belangrijk? Was dienstbaar zijn aan de ander belangrijk? In huis 11 zou je kunnen denken aan klaar staan voor de groep. Klaar staan voor de ‘community’. Uranus heeft langere tijd conjunct Pluto gestaan, dus deze energie geldt meer voor een hele generatie. Hetzelfde geldt voor het sextiel met Neptunus. Staat Uranus conjunct je Zon? Of sextiel je Zon?

   Antwoord
   • Carolien

    Uranus staat conjunct mijn Zon. Mijn Zon staat in het 10e huis, samen met Pluto en allemaal in maagd.
    Het klopt wat je schrijft over orde, netheid en organisatie, die waren vroeger belangrijk in ons gezin.

    Antwoord
 6. Babette Kessels

  Bij mij staat ic in steenbok. De verantwoordelijkheid herken ik. En altijd maar doorgaan. De zon en Mercurius staat in het 4e huis. Wat betekent dit nog meer.
  Mooi je blogs! En je online opleiding was ook zeer verhelderend.
  Dank!

  Antwoord
  • Leida Groot

   Mooi dat je het herkent Babette!

   En leuk om te horen dat mijn basiscursus astrologie ook verhelderend was!

   Warme groet,
   Leida

   Antwoord
 7. Jennifer

  Hi,

  Als ik het goed het staat mijn IC in boogschutter. Dit herken ik niet zo maar wellicht door de planeten die ook nog in mijn 4de huis staan. Satum, Uranus en Neptune heel benieuwd wat die nog meer vertellen? Wat het wellicht wat passender maakt

  Antwoord
  • Leida Groot

   Hi Jennifer,

   Saturnus, Uranus en Neptunus in je 4e huis maken het verhaal inderdaad compleet. Allereerst is het handig om eens te kijken waar Jupiter in je horoscoop staat (de heerser van Boogschutter).

   Daarnaast vind ik Saturnus in je 4e huis en Neptunus in je 4e huis duiden op een bepaalde tegenstrijdigheid. Aan de ene kant geeft Saturnus aan dat je wellicht juist veel grenzen en structuur hebt ervaren thuis en dat er misschien lastig met emoties om kon worden gegaan. Het voelde koud en kil. Neptunus doet juist alle grenzen vervagen en zorgt voor veel gevoel. Neptunus in huis 4 kan ook duiden op verslavingen. Saturnus kan ook duiden op pijn.

   Uranus in je 4e huis kan er op duiden dat jouw thuissituatie niet doorsnee was. Misschien was het thuis net een beetje anders, dan bij anderen.

   Hoe heb jij het ervaren?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *