fbpx

Pluto in de horoscoop: Ontdek waar jij dieperliggende angsten en onzekerheid voelt

De diepgravende Pluto heeft een belangrijke betekenis in de astrologie. In deze blog lees je waar Pluto in de astrologie voor staat en kun je opzoeken wat de betekenis is van Pluto in het huis waar ze staat.

Pluto werd nog geen 100 jaar geleden in 1933 ontdekt. Meteen duidelijk was dat Pluto geen normale planeet is. Zijn baan rond de Zon is erg geheld en bovendien zeer elliptisch. Na de ontdekking van enkele andere hemellichamen (o.a. Eris, Ceres en Pallas) die even groot zijn als Pluto, werd in 2006 besloten dat Pluto niet meer als planeet door het leven kon gaan, maar  dat hij tot de dwergplaneten behoort.

Pluto staat ver van de Zon en voor een omloop rond de Zon heeft hij daarom maar liefst 248 jaar nodig! Dit betekent dat Pluto bijna 21 jaar in een astrologisch teken staat.

Wanneer je kijkt naar de geboortehoroscopen van jouw leeftijdsgenoten zie je Pluto daarom bijna altijd in hetzelfde teken staan. Pluto wordt in de astrologie daarom, net als Uranus en Neptunus, ook wel een ‘generatieplaneet’ genoemd. Het teken waar Pluto in staat in jouw geboortehoroscoop zegt dus niet zoveel over jouw persoonlijk, maar eerder iets over een hele generatie. Wat wel heel persoonlijk uitwerkt is het huis waar Pluto in staat en de aspecten (verbindingen) die zij maakt met andere planeten of punten in je horoscoop.

Kenmerken van Pluto

 • Mythologie: Heerser van de onderwereld
 • Verwant astrologisch teken: Schorpioen
 • Verbonden met huis: 8

Confrontatie met je schaduwkant

Pluto haalt inhouden van ons onbewuste naar boven, zoals problemen, complexen en spanningen. Ze confronteert je met je eigen schaduwkant. Ze helpt je de onderste steen boven te halen en drijft je tot bewustwording, tot onderzoek of het ontsluieren van geheimen. Deze confrontatie met jezelf uit zich in een crisis binnenin jezelf. Door het vernietigen van je oude manier van doen en je oude ideeën, kun je ze daarna weer opnieuw opbouwen. Je bent dan niet meer wie je was en dat geeft de transformatie weer van Pluto.

Lees ook: Wat zijn de maanstanden in 2023? Ontdek het hier

 

Pluto in de horoscoop

Macht en onmachtgevoelens

Pluto is een lastige planeet, omdat ze onze diepste trauma’s en macht- en onmachtgevoelens vertegenwoordigd. Ze is intens en vaak is de pijn die we dragen zo pijnlijk en heftig dat we liever obsessief en dwangmatig worden in plaats van dat we haar in de ogen willen kijken. Maar wanneer je haar in het gezicht aankijkt, vaak na een transit, zal je je innerlijke kracht en sterkte vinden.

Pluto is extreem. Het is alles of niets. Pluto geeft in de horoscoop aan waar jij alles onder controle wil hebben en moeite hebt om dingen los te laten. Maar ook waar we de grootste kracht en sterkte hebben wanneer we dit ‘probleem’ tackelen.

Dieperliggende angsten

Pluto gaat ook over je dieperliggende angsten. Pluto is een diepe oerangst uit een vorig leven die ons confronteert met emoties als macht en onmacht, manipulatie en heftigheid. Die ons op de één of andere manier overkomen is. We kunnen op verschillende manieren met die angst omgaan. Een eerste uitwerking kan zijn dat die angst ons blokkeert of remt en dat die angst ons weerhoudt, om het huis waar Pluto in staat, om daar echt te leven. Aan de andere kant zou Pluto op dat levensgebied juist kunnen gaan controleren en beheersen, zodat er niets fout kan gaan.

Daar waar Pluto staat daar moet je eigenlijk als het ware ‘sterven’. Je moet door die angst heen. Je moet die angst onder ogen zien. Als je door die angst heen gaat, dan ontdek je dat je eigenlijk meer bang bent voor de angst, dan dat het een daadwerkelijke angst is. Als je daardoor heen gaat, dan kom je er sterker uit en wordt het je kracht.

Pluto vierkant Pluto (het kraken van Pluto)

Rond je 40e (de exacte leeftijd is voor iedereen anders en kun je afleiden aan de hand van je geboortehoortehoroscoop) komt de transtit Pluto vierkant je radix Pluto te staan. Deze transit begint zo’n 3 jaar voor het aspect exact moet worden en de uitloop kan zelfs 10 jaar zijn.

Op dat moment loop je ergens vast. Je bent erg ver van je eigen pad afgedwaald en hoe verder je van je eigenlijke pad af bent, hoe zwaarder het kraken van Pluto. Je wordt tijdens het kraken van Pluto geconfronteerd met de rommel die je hebt gemaakt en die mag je gaan opruimen zodat je kunt veranderen en groeien.

Met verandering en transformatie gaat meestal angst gepaard en we zijn meestal geneigd om weg te lopen voor angst. Je mag die angst bewust alleen gaan overwinnen. Iedereen die dit proces al heeft doorstaan zegt dat het de moeite waard was om erdoor heen te gaan, omdat ze nu zichzelf en de wereld met andere ogen zien.

Pluto in je geboortehoroscoop geeft aan waar de angst ligt en het vierkant geeft aan in welk huis het proces plaatsvindt.

Jupiter-in-de-geboortehoroscoop

Eigenschappen die bij Pluto horen

Positief: kracht, geheimen onthullen, passie, psychologie, taboes doorbreken, wedergeboorte, macht, wilskracht
Negatief: angst, chantage, dwang, fanatisme, haat, obsessie

Pluto in de geboortehoroscoop

Pluto in de huizen:
• Waar ervaar jij een dieperliggende angst en onzekerheid?
• Waar ervaar jij gevoelens van macht en onmacht?
• Waar wil jij alles onder controle hebben en kan je moeilijk loslaten?
• Waar kun je grote veranderingen bewerkstelligen en waar zit uiteindelijk je kracht?
• Waar heb jij behoefte aan macht en erkenning?
• Waar wil jij de onderste steen boven halen?

De betekenis van Pluto in jouw horoscoop

Zoals eerder geschreven zegt Pluto in een teken niet zoveel over jouw persoonlijk, maar eerder iets over een hele generatie. Wat wel heel interessant is, is om te onderzoeken in welk huis Pluto staat en welke aspecten (verbindingen) met andere planeten of punten in je horoscoop worden gemaakt. Hieronder vind je de betekenis van Pluto in de huizen.

Pluto door de huizen

Pluto in huis 1
Met Pluto in huis één kan je een dieperliggende angst ervaren om jezelf te presenteren aan de buitenwereld. Je wil graag je eigen gang gaan en zelfstandig zijn, maar er zit ook angst. Zeker in relatie met anderen is het lastig om je eigen gang te gaan.

Met Pluto in huis één kan je glimlachend naar buiten treden, maar wat er diep van binnen in je omgaat hou je verborgen. Je kan krachtig en intens overkomen. Tijdens een eerste ontmoeting heb je de neiging om te graven in een ander. Je spit naar hun motivaties en drijfveren en wil weten wat er onder de oppervlakte speelt. Soms kun je je zin doordrijven en confronterend overkomen. Een gevolg hiervan kan zijn dat je vaak conflicten met de buitenwereld hebt.

Je hebt een goede neus voor stromingen onder de oppervlakte die je in je behoefte aan macht kan gebruiken, maar ook misbruiken. Want met Pluto in huis één heb je ook het vermogen om te manipuleren.

Je kracht is dat je beseft dat jij goed genoeg bent voor de buitenwereld, zodat je krachtig en zelfbewust overkomt. Daarnaast beschik je over een geweldige wilskracht wanneer je iets gedaan wil krijgen.

volle maan in kreeft

Pluto in huis 2

Pluto in huis twee werkt uit op het gebied van materie, bezit, geld, zekerheid en talenten. Met Pluto in huis twee kun je een dieperliggende angst ervaren op deze gebieden. Veel mensen met Pluto in huis twee vragen zich af wat ze nu eigenlijk kunnen. Je kunt veel angst en onzekerheid ervaren wanneer je moet laten zien wat je kunt. Je kunt bang zijn om fouten te maken. Ook kun je een angst ervaren om geld of bezit te verliezen. Hierdoor kan je uit controle geld of bezit willen vasthouden. Je kunt intens zoeken naar houvast en zekerheid. Diep van binnen ervaar je dat geld en bezit gelijk staan aan macht.

Je kracht is dat je intens hard kunt werken voor dat wat je per se wil hebben. Je hebt veel energie om dat wat je bezit (daaronder vallen ook mensen) te behouden. Met Pluto in huis twee kun je ook een talent hebben voor psychologie.

Pluto in huis 3

Pluto in huis drie werkt uit op het gebied van communicatie, informatie verzamelen, broers en zussen, cursussen en buren. Met Pluto in huis drie kan je een dieperliggende angst hebben om te communiceren met anderen of om niet voldoende kennis in huis te hebben. Je graaft vaak dwangmatig naar nieuwe informatie en bent hierbij nooit verzadigd. Je hebt altijd het idee dat er meer is.

Je manier van praten kan wat drammerig overkomen en je drijft vaak je zin door. Je hebt de neiging om maar door te vragen, ook al heeft de ander hier geen zin in. Wat ook voorkomt met deze stand is dat broers en zussen een hogere opleiding hebben genoten en je het gevoel hebt dat je intellectueel tegen hen op moet boksen. Hierdoor kan je dichtklappen of juist spelen dat jij het beter weet.

Je kracht is dat je vaak zeer overtuigend en dwingend kan praten en ook al kom je hierbij veel confrontaties tegen, je kunt je ook uitstekend ontplooien op dit vak.

Pluto in huis 4

Pluto in huis vier werkt uit op je thuis, je gezin of je innerlijke emotionele basis. Met Pluto in huis vier kan je een dieperliggende angst ervaren op het gebied van je thuis of gezin. Misschien heb je een angst om een gezin te stichten.

Huis vier is ook het huis van de gevoelens en je basis. Met Pluto in huis vier kun je daarom een intens gevoelsleven hebben en kan je hard met jezelf geconfronteerd worden. De kleinste dingen kunnen al een bijzonder grote indruk op je maken. Je hebt zelf de behoefte om gevoelens en emoties diep te beleven en verwacht van anderen eigenlijk ook dat ze doen.

Met Pluto in huis vier kan je erg dominant zijn in je eigen huis of gezin en met je ouders vindt er vaak een bepaalde ondergrondse machtsstrijd plaats.

Wanneer je alle angsten en intense emoties in jezelf hebt opgeruimd, zal je een enorme rust en kracht ervaren. Je kunt de wereld aan zonder het gevoel te hebben te worden weggeblazen. Een andere kracht is dat je een sterk psychologisch inzicht hebt waarmee je anderen kan helpen.

nieuwe maan in waterman

Pluto in huis 5

Pluto in huis vijf werkt uit op het gebied van speelsheid, romantiek, hobby’s, creativiteit, kinderen en zelfexpressie. Met Pluto in huis vijf heb je mogelijk een dieperliggende angst om jezelf centraal te stellen. Om jezelf in het middelpunt van de aandacht te plaatsen. Zodra je iets van jezelf moet laten zien en alle ogen op jou gericht zijn, dan sterf je duizend doden.

Je kunt heel creatief zijn, maar het liefst alleen in je uppie. Wanneer je het gevoel hebt te moeten concurreren, zit je creativiteit op slot.

Je bent in staat om je behoefte aan leiderschap bijna door te drammen. Je wil je eigen leven leiden en gaat je eigen gang. Anderen mogen best meedoen, maar alleen op jouw voorwaarden.

Met Pluto in huis vijf heb je behoefte aan een hartstochtelijk en intensief leven, vooral op het gebied van liefde, sport en spel en hobby’s. Je speelt niet zozeer om het spel, maar om te winnen. Feitelijk ga je de strijd aan met je eigen kracht. Je wil meer uit jezelf halen en bent zelden tevreden.

Pluto in huis 6

Pluto in huis zes werkt uit op het gebied van werk, dienstbaarheid, dagelijks leven en gezondheid. Met Pluto in huis zes kun je een angst hebben om los te laten. Je hebt het gevoel dat als jij niets doet, dat er dan niets gebeurt. Hierdoor kan je een werkezel en/of slaaf op huishoudelijk gebied worden. Vaak zie je ook workaholics met deze stand.

Met Pluto in huis zes ben je daarom niet zo makkelijk om mee samen te werken, omdat je het werk erg serieus oppakt en de voorkeur geeft aan alleen werken. Vaak doe je werk dat iets te maken heeft met de gravende kwaliteiten van Pluto, dus bijvoorbeeld onderzoek, psychologie etc.

Je kunt meerdere malen in een situatie terecht komen waarin je op de rand van overwerktheid belandt. Hierdoor leer je jezelf echter beter kennen.

Pluto in huis 7

Pluto in het zevende huis werkt uit op het gebied van de 1-op-1 relaties en samenwerkingsverbanden. Je kunt een dieperliggende angst ervaren om een relatie aan te gaan. Ook zou je uit angst niet bij een partner weg kunnen durven gaan.

Pluto in huis zeven geeft hele intense relaties. Je bent diep bij de ander betrokken en voert soms een onbewuste machtsstrijd met die ander. Dit kan leiden tot strijd, ruzie, emotionele problemen en scheidingen.

Met Pluto in huis zeven heb je de grootste innerlijke transformatieprocessen op het gebied van relaties. Hierdoor kan je later ook anderen goed helpen op dit gebied. Uiteindelijk leer je wat je nodig hebt in een relatie en blijf je rustig wanneer er spanningen zijn.

Pluto in huis 8

Pluto in het achtste huis werkt uit op het gebied van het persoonlijk onbewuste, crisissen, intimiteit, transformatie en diepe angsten. Je zou hierdoor een dieperliggende angst kunnen hebben voor de dood en het verborgene.

Ook zou je angst kunnen hebben voor intimiteit. De betrokkenheid met de ander is zo groot dat je meegaat in een proces waar je niet achter staat. Daarnaast zou je het eng kunnen vinden om je emoties te delen.

Met Pluto in huis acht word je geconfronteerd met jezelf. Meerderere keren in je leven ga je een transformatieproces door. Je vindt je eigen kracht door pijnlijke dingen mee te maken en deze transformaties kunnen je heel sterk maken.

Jouw kracht is dat je in staat bent om naar de kern te gaan en iemand op financieel of therapeutisch vlak te helpen. Je hebt controle over je emoties.

pluto in waterman 2023

Pluto in huis 9

Pluto in het negende huis werkt uit op het gebied van visie, geloof, het hogere onderwijs en verre reizen. Je zou een angst kunnen hebben om je mening te verkondigen, zeker op levensbeschouwelijk gebied. Je kunt het gevoel kunnen hebben dat je niet wordt geaccepteerd of gerespecteerd om jouw visie. Je zou je kunnen aanpassen aan de conforme normen of jezelf en anderen overschreeuwen.

Je hebt de behoefte om verder te kijken dan je neus lang is, te studeren, te ontwikkelen. Je kunt je visie dwingend en zeer overtuigend overbrengen op anderen. Ook geeft deze stand nog wel eens meningsverschillen of confrontaties als het over levensbeschouwelijke zaken gaat.

Je bent uitstekend geschikt voor studies die zowel diep als breed zijn. Psychologie en politiek zijn terreinen waar je met Pluto in huis negen je inzichten en je behoefte te overtuigen of uit te dragen kwijt kan.

Uiteindelijk kan Pluto in huis negen je doen inzien dat de waarheid voor iedereen anders is en dat je niemand hoeft te overtuigen van jouw visie.

Pluto in huis 10

Pluto in het tiende huis werkt uit op het gebied van carrière en maatschappelijke positie. Met Pluto in het tiende huis kan je bang zijn om je eigen autoriteit te laten gelden. Om jezelf te laten zien in de maatschappij.

Vanwege deze angst zou je ook kunnen gaan overcompenseren en de confrontatie kunnen gaan opzoeken op beroepsgebied, vooral met bazen en autoriteiten. Je hebt een sterke drang om hogerop te komen, maar kunt dat nogal dwangmatig doen. Je hebt de behoefte om de touwtjes in handen te hebben en te houden, maar daardoor lok je ook machtsconflicten uit.

Het positieve aan deze stand is dat je een geweldig concentratie- en doorzettingsvermogen hebt om gestelde doelen te bereiken. Je kunt belangrijke veranderingen doorvoeren op maatschappelijk gebied of in de beroepensfeer.

Pluto in huis 11

Pluto werkt in het elfde huis uit op het gebied van vriendengroepen, clubs en netwerken. Met Pluto in het elfde huis voel je mogelijk de angst om het zwarte schaap te zijn binnen een groep. Je kan daarom groepen mijden of juist de confrontatie opzoeken.

Met Pluto in huis elf kan je daarom ook te maken krijgen met machtsconflicten in groepen. Je zoekt diepe vriendschappen en vindt het fijn als je vrienden tegen een stootje kunnen. Je vindt het leuk om de confrontatie aan te gaan met je vrienden en te vertellen waar het op staat.

Je hebt vriendschappen nodig om te kunnen transformeren en te kunnen groeien. Uiteindelijk wordt met groepen werken je kracht en zou je je met hart en ziel in kunnen zetten voor je ideaal. Je vindt in vriendschappen een balans tussen geven en nemen, gelijkwaardigheid en intimiteit.

Pluto in huis 12

Pluto werkt in het twaalfde huis uit op het gebied van het collectief onbewuste, spiritualiteit, het grenzeloze en ongrijpbare. Pluto in het twaalfde huis geeft vaak bindings- en verlatingsangst. Er kan een diepe angst zijn voor het leven zelf en de vergankelijkheid daarvan.

Ook kan het soms een diepgewortelde onzekerheid geven (als de rest van je horoscoop dit ook bevestigd.) Je bent gevoelig voor sferen en gevoelens van anderen en vindt het soms lastig om onderscheid te maken tussen de gevoelens van jezelf en die van de ander. Vaak hebben er conflicten gespeeld tussen je ouders rond je geboorte. 

Met Pluto in huis twaalf, het huis van het verborgene, kan je het idee hebben dat je nergens komt en weinig tot stand brengt. Dit terwijl je met Pluto in huis twaalf juist onbewust de macht pakt in je omgeving. Je ziet bij deze stand nogal eens mensen die bij een groot publiek aanslaan, soms zelfs als idool worden gezien. Je straalt iets bewonderenswaardig uit. 

In welk huis staat jouw Pluto? En herken je wat er geschreven staat? Laat het me hieronder weten in een reactie.

Deze blogpost delen:

Leida Groot

Leida Groot

Astrologe

Bestudeert Astrologie sinds 2015. Heeft twee jaar privéles gehad in de psychologische astrologie en volgt momenteel een 5-jarige opleiding tot astrologe bij Ishtar. Afgestudeerd in Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ex-eigenaresse Hipinderegen.nl (gezien in Margriet, Libelle, RTL Boulevard etc.) Moeder van Teun, Sieb en Juul. Houdt van de geur van vers gemaaid gras. Loopt graag op blote voeten. Woont in West-Friesland in haar Villa Kakelbont en is dol op bessen uit haar eigen moestuin.

4 Reacties

 1. Lucie Hopman

  ik lees overal dat Pluto 240 jaar er over doet, om door de hele radix te gaan, wat mij opvalt is dat de echte ouderen onder ons nu al hun Pluto oppositie Pluto hebben en dat zou dan eigenlijk pas met 120 jaar zijn, maar mensen van 90 jaar hebben dit nu al !

  Antwoord
  • Leida

   Hi Lucie,

   Dit klopt. Pluto vierkant Pluto is een aspect wat bij diverse generaties op verschillende leeftijden plaatsvindt, doordat Pluto een vrij excentrische baan om de Zon maakt. Het gevolgd hiervan is dat Pluto in sommige tekens heel langzaam loopt en in andere juist weer snel. Pluto loopt het langst door het teken Stier (ongeveer 33 jaar: de eerst volgende keer van juni 2095 tot mei 2128) en door het teken Schorpioen het kortst, namelijk ongeveer 12 jaar. Pluto heeft van november 1983 tot november 1995 door de Schorpioen gelopen en daarmee zijn grootste snelheid behaald. Het gevolgd hiervan is dat iedereen die in de jaren zestig en zevetig van de vorige eeuw is geboren het vierkant Pluto al vroeg in het leven krijgt, namelijk tussen het 35e en 39e jaar. Mensen van begin vorige eeuw, dus van de twintiger en dertiger jaren, hebben dit aspect tien jaar later in hun leven ervaren.

   Hoop dat het zo wat duidelijker is! Anders hoor ik het graag!

   Warme groet,
   Leida

   Antwoord
 2. Koster CML

  Hartelijke Leida..
  In mijn geboorte horoscoop 1947 stond Pluto in 6e huis Leeuw.
  Maar in oktober 2023 staat mijn transiterende Pluto nog in 11e huis Waterman niet ver vewijderd van 12e huis in Vissen.
  De zin die me bezig houdt na het fijne doorlezen van jouw site was de volgende:

  “Misschien hebben er conflicten gespeeld tussen je ouders rond je geboorte”.

  Ik heb me daar naast al het andere wat ik door de jaren heen uit mijn horoscoop heb kunnen opmaken nooit aan gedacht laat staan bij stil gestaan.
  En denk dus terugkijkend naar de relatie tussen mijn ouders dat dit best zo geweest had kunnen zijn.
  Gekgenoeg weet ik me wel zeker te herinneren dat er zeker behoorlijke spanningen waren tussen mijn exman en mijzelf tijdens de geboorte van onze 1e dochter.
  De geschiedenis herhaalt zich dus kennelijk ook hier weer.
  Wat kan ik hier nog uit opmaken om die zo lang onbewust gebleven pijn alsnog te helen?

  Hoop dat je dit bericht leest.

  mvg

  Antwoord
  • Koster

   Dankjewel voor bericht Leida,

   Geboorte of transit, maakte mij niet eens zoveel uit.Het ging mij ook niet om een eventuele onbewuste angst in het bijzonder waar ik naar opzoek zou zijn, maar om de relatie die je legt tussen de stand van Pluto in bepaald huis (in dit geval door jou beschreven in huis 12) en de relatie tussen ouders in conflict tijdens geboorte kind.Dat had ik leuk gevonden voor wat uitleg. Niet of ik hiervoor met een therapeut wel of niet aan de slag zou moeten. Is misschien in 2 regels uit te leggen? Hartegroetje terug Chinta

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *