fbpx

Volg het bestemmingspad van jouw Maansknopen en vind jouw eigen spark

Wat zijn Maansknopen eigenlijk en hoe werken die precies? Waarom lees je vaak dat Maansknopen te maken hebben met een specifiek zielsbestemmingspad? Of dat ze antwoord geven op existentiële levensvragen als ‘wat kom ik op deze aardbol doen’ en ‘waar ligt mijn voldoening’? En hoe kom je achter jouw eigen Maansknopen? Op al deze vragen en nog veel meer ga ik je een antwoord geven.

Na afloop weet jij meer over jouw eigen Maansknopen:

 • Je weet waar Maansknopen binnen de psychologische astrologie voor staan.
 • Je weet hoe je jouw eigen Maansknopen kunt opsporen.
 • Je weet welke sleutelwoorden horen bij jouw Maansknopen.
 • Je weet welke thema’s kleur geven aan jouw eigen unieke bestemmingspad.
 • En heel concreet: je weet welke eigenschappen je zult moeten ontwikkelen om jouw eigen spark te vinden.

Lees ook: Ascendant berekenen, zo doe je dit

maansknopen krista

Wat zijn Maansknopen eigenlijk?

Maansknopen zijn geen waarneembare planeten zoals bijvoorbeeld Mercurius of Mars. Je kunt dus niet naar een hemellichaam wijzen en zeggen ‘kijk, daar staan mijn Maansknopen’. Maar wat is het dan wel? Maansknopen zijn snijpunten tussen de banen van de Zon en de Maan. Dat ziet er ongeveer zo uit.

Op onderstaande afbeelding zie je in het midden onze Aarde staan en daarom heen zie je de (schijnbare) baan van de Zon en de baan van de Maan. Je ziet ook dat deze hemellichamen elkaar op twee punten snijden: aan de noord- en aan de zuidkant. Het snijpunt aan de noordkant noemen we de Noordelijke Maansknoop en aan de zuidkant de Zuidelijke Maansknoop.

maansknopen van krista

Maansknopenas

Tussen de Noordelijke en Zuidelijke Maansknoop kun je een denkbeeldig lijntje trekken: de Maansknopenas. Als je jouw geboortehoroscoop bij de hand hebt en je weet waar je Maansknopen staan, kun je hierin dus ook dit lijntje trekken. Je hebt dan jouw eigen Maansknopenpad zichtbaar gemaakt. No worries als je niet weet waar jouw Maansknopen staan, want die gaan we zo opsporen.

Bijzondere betekenis van de Maansknopenas

Dat lijntje in jouw geboortehoroscoop heeft een bijzondere betekenis. Sommigen spreken over het ontwikkelingspad van de ziel, anderen over richtingaanwijzers voor jouw zielsbestemming. De vraag is dan ‘waarom is dat zo?’ Waarom is die koppeling met zielsbestemming gemaakt? En hoe zit het met die richtingaanwijzers?

Maansknopen worden verbonden met onze zielsbestemming

Dat Maansknopen psychologisch gezien gekoppeld worden aan onze zielsbestemming heeft te maken met de betekenis van de Zon en de Maan. In de psychologische astrologie staat de Zon voor het mannelijke principe (yang) en de Maan voor het vrouwelijk principe (yin).

Het punt waarop deze twee inhouden samenkomen, is het punt waarop wij compleet zijn. We hebben het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf geïntegreerd. Of anders gezegd: we hebben onze zielsbestemming bereikt. Dat klinkt natuurlijk prachtig. Maar hoe werkt dat praktisch gezien? Daar gaan we nu naar kijken. Ik ga je vertellen waarom Maansknopen gezien worden als richtingsaanwijzers en ook hoe je ze concreet kunt gebruiken om jouw spark te vinden. Om het gevoel te ervaren van ‘nu klopt het’. Een gevoel van compleet zijn.

ying yang maansknopen

Maansknopen zijn jouw persoonlijke wegwijzers

Maansknopen zijn jouw persoonlijke wegwijzers, omdat ze je laten zien waar je vandaan komt en waar je naar toe op weg bent. De Zuidelijke Maansknoop geeft aan waar je vandaan komt. Dit is jouw startpunt. De Noordelijke Maansknoop geeft aan waar je naar toe op weg bent en is daarmee jouw persoonlijke stip op de horizon.

De Noordelijke Maansknoop is jouw stip op de horizon

Jouw Noordelijke Maansknoop is jouw stip op de horizon en vormt voor jou onbekend terrein. Ik noem het ook vaak jouw discomfort zone. De plaats waar de Noordelijke Maansknoop in jouw geboortehoroscoop staat, roept namelijk weerzin en soms zelfs angst op. Je kent deze plek niet en als je eerlijk bent, dat hou je ook liever zo. Over het algemeen blijven we liever hangen in het gebied van onze Zuidelijke Maansknoop.

De Zuidelijke Maansknoop voelt vertrouwd

De Zuidelijke Maansknoop voelt vaak vertrouwd. Dat is logisch, want het is voor jou bekend terrein. Dit ken je. Hier is jouw comfort zone. Het liefst wil je hier blijven. Ik zeg ook weleens ‘hier staat jouw plofbank’. Maar realiseer je; de Noordelijke en de Zuidelijke Maansknoop horen bij elkaar. Samen vormen ze de Maansknopenas, oftewel jouw zielsbestemmingspad.

De Noordelijke en de Zuidelijke Maansknoop vormen samen jouw bestemmingspad

Bij de duiding van de Maansknopen zal een astroloog altijd naar beide punten kijken. In sommige denkrichtingen wordt gezegd dat de Zuidelijke Maansknoop aangeeft welke houdingen en gedragingen je achter je moet laten. De Noordelijke Maansknoop geeft dan aan welke houdingen of gedragingen je je juist eigen zou moeten maken. Wat mij betreft (en daar sta ik niet alleen in) ligt het genuanceerder. Het gaat juist om het vinden van balans tussen die twee punten in jouw horoscoop. Om dit te verduidelijken heb ik een voorbeeld. Het is misschien een wat raar voorbeeld, want je moet er even een klein tijdreisje voor maken naar je jongere zelf.

De werking van de Maansknopenas: het voorbeeld van de kinderspeelplaats

Denk aan een kinderspeelplaats met een zandbak, een schommel en een wip. Zie je het voor je? Ga nu even terug in de tijd en zie jezelf als achtjarige naar deze speelplaats rennen. Je gaat op de wip zitten en that’s it. Er gebeurt helemaal niets. Geen beweging, geen fun. Tja, wat doe je? Blijf je hier zitten? Plotseling zie je een van de vriendinnetjes de speelplaats opkomen. Ze neemt plaats aan de andere kant van de wip en wooeh…daar ga je, de lucht in. Je wordt opgetild, je voelt de beweging. Opeens wordt het leuk, veel leuker dan toen je aan het wachten was en er eigenlijk helemaal niets gebeurde.

Dat is de dynamiek van de Maansknopen. Het gaat om de flow. Dat er beweging komt, dat het gaat stromen, dat het leuk wordt, dat je plezier in dingen krijgt. Het spel van het leven begint op het moment dat de andere pool aandacht krijgt en je merkt dat je als vanzelf wordt opgetild.

Het voorbeeld van de kinderspeelplaats klopt niet helemaal

Het voorbeeld klopt niet helemaal, want je hoeft niet te wachten op een vriendinnetje. Je hebt niet iemand anders nodig om ‘opgetild te worden’. Je kunt dat zelf doen. Hoe? Door bewust aandacht te geven aan de andere kant van de pool (lees: de Noordelijke Maansknoop). Die andere kant is een deel van jou wat ontwikkeld wil worden in dit leven, het geeft aan wat je je gaandeweg eigen dient te maken. En als je dat doet, als je aandacht geeft aan die andere pool, komt er flow in je leven.

 

zuidelijke maansknoop en noordelijke maansknoop

Geef aandacht aan de Noordelijke Maansknoop en krijg flow in je leven

Er komt dus flow in je leven als je aandacht geeft aan de Noordelijke Maansknoop. Nogmaals, het is niet de bedoeling om de kwaliteiten verbonden aan de Zuidelijke Maansknoop de rug toe te keren. Het gaat juist om het vinden van een balans tussen die twee punten in de horoscoop. Laten we nu kijken hoe jij je eigen Maansknopen kunt opsporen.

Zo spoor je jouw Maansknopen op

Het beste is als je jouw eigen geboortehoroscoop bij de hand hebt, want dan kom je te weten in welk astrologische huizen en dierenriemtekens jouw Maansknopen staan. Als je geen horoscoop hebt kun je alleen opzoeken in welke dierenriemtekens jouw Maansknopen staan.

 1. Opsporen van jouw Maansknopen in jouw geboortehoroscoop:

 Om je Maansknopen te traceren, ga je op zoek naar de volgende symbolen:

Maansknopen symbolen

Meestal wordt alleen het symbool van de Noordelijke Maansknoop in de horoscooptekening afgebeeld en moet je het symbool van de Zuidelijke Maansknoop er zelf in zetten.

Handig om te weten: de Zuidelijke Maansknoop staat altijd in precies het tegenovergestelde teken en huis. Dus als jouw Noordelijke Maansknoop in het 9e huis staat, dan weet je dat jouw Zuidelijke Maansknoop is het 3e huis staat. En vice versa: een Noordelijke Maansknoop in het 3e huis is een Zuidelijke Maansknoop in het 9e huis. Hetzelfde geldt voor de dierenriemtekens. Een Noordelijke Maansknoop in het teken Maagd is een Zuidelijke Maansknoop in het teken Vissen. En wederom vice versa.

Voor de duidelijkheid heb ik deze tabel toegevoegd.

Maansknopen en hun betekenis
2. Geen geboortehoroscoop?

In deze Maansknopentabel (klik hier) kun je snel opzoeken in welke tekens van de dierenriem jouw Noordelijke en jouw Zuidelijke Maansknoop staan. Om een voorbeeld te geven. Stel je bent geboren op 18 maart 1992, dan zie je dat jouw Noordelijke Maansknoop in de Steenbok staat en jouw Zuidelijke Maansknoop in de Kreeft. Je ziet ook dat dit geldt voor iedereen die geboren is tussen 16 december 1990 en 4 juli 1992.

Dit laatste lijkt niet echt persoonlijk. Inderdaad, dat klopt. Om echt zicht te krijgen op jouw unieke zielspad moet je ook weten in welke astrologische huizen jouw Maansknopen staan. En daar heb je dus jouw geboortetijd (en geboorteplaats) voor nodig.

144 bestemmingspaden

Het is dus de combinatie van huizenplaatsing én tekenachtergrond die jou de informatie geeft waar je echt iets aan hebt. Want als je de 12 mogelijke huizenplaatsingen en de 12 mogelijke tekenplaatsingen met elkaar combineert, krijg je 144 mogelijke bestemmingspaden.

6 overkoepelende Maansknopenthema’s

Hoewel we net hebben gezien dat er 144 mogelijke paden zijn, zijn er uiteindelijk maar 6 overkoepelende thema’s. In onderstaande tabel kun je opzoeken welke thema’s bij jouw Maansknopenpad horen. Deze thema’s ga ik zo verder uitdiepen.

Overzicht van de 6 Maansknopenthema’s in sleutelwoorden:

Huizen en hun betekenis

Zoals je ziet zijn de 6 thema’s gekoppeld aan zowel de huizen als de dierenriemtekens. Je kunt overigens ook 1 thema hebben. Stel dat jouw Noordelijke Maansknoop in het 9e huis staat en in het teken Tweelingen (de Zuidelijke Maansknoop staat dan in het 3e huis en het teken Boogschutter), dan heb je dus dubbel te maken met het thema ‘communicatie en informatie’.

Als het goed is weet je nu welke thema’s bij jou horen. Dan gaan we nu nog een stapje verder. We gaan kijken naar de richting van jouw pad.

De richting van jouw Maansknopenpad

Het allerbelangrijkste is je bewust worden van de richting van jouw Maansknopenpad. Het maakt namelijk een groot verschil of jouw Noordelijke Maansknoop in het 1e huis of het 7e huis staat. Ja, bij beiden past het thema ‘relateren’. Maar zit jouw startpunt (en comfortzone) in het 1e huis en bevindt jouw stip op de horizon zich in het 7e huis? Of is het precies andersom? Hetzelfde geldt voor de tekens. Met zowel Ram als Weegschaal behoort het thema ‘Relateren’ tot jouw zielspad, maar ook hier pakt het afhankelijk van de richting anders uit.

Zes Maansknopenthema’s nader bekeken

Maansknopen thema 1

 • Thema ‘Relateren’ hoort bij: huizen 1e huis – 7e huis
 • Thema ‘Relateren’ hoort bij: tekens Ram – Weegschaal

Op deze Maansknopenas speelt het relatiethema de hoofdrol.

Het issue hier is: is het in dit leven van belang om vanuit jezelf te handelen of is het juist belangrijk om samen te werken? Waar zit het leerpunt?

De richting van jouw pad geeft aan op welk terrein jouw leer- en ontwikkelingspunt zich bevindt:

 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 1e huis en/of teken Ram zul je meer vanuit jezelf moeten leren handelen. Ruimte maken voor wat je zelf wilt in plaats van automatisch altijd meteen rekening te houden met de ander. Dat is jouw leerpunt.
 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 7e huis en/of Weegschaal is het juist belangrijk om oog te krijgen voor de belevingswereld van de ander en beter te leren samen te werken. Voor jou zit het leerpunt precies aan de andere kant.
Thema2 Maansknopen
 • Thema ‘Zekerheid’ hoort bij: huizen 2e huis – 8e huis
 • Thema ‘Zekerheid’ hoort bij: tekens Stier – Schorpioen

 Op deze as speelt het thema ‘zekerheid en veranderlijkheid’ de hoofdrol.

Het issue hier is: moet je de waarde van verandering leren? Of de waarde van stabiliteit? Waar zit het leerpunt?

De richting van jouw pad geeft aan op welk terrein jouw leer- en ontwikkelingspunt zich bevindt.

 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 2e huis en/of teken Stier zul je je moeten richten op dingen die stabiliteit en veiligheid geven om zo het verlammende gevoel dat alles continu kan veranderen het hoofd te bieden. Je zult dus de waarde van stabiliteit en zekerheid moeten leren.
 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 8e huis en/of Schorpioen zul je juist jouw overdreven hang aan zekerheid los moeten laten en in vertrouwen (doodeng) een sprong in het duister wagen. Hier zul je dus juist de waarde van verandering moeten leren.
Thema 3 Maansknopen
 • Thema ‘Communicatie en informatie’ hoort bij: huizen 3e huis – 9e huis
 • Thema ‘Communicatie en informatie’ hoort bij: tekens Tweelingen – Boogschutter

Op deze as gaat het om informatie, visie, communicatie en contacten.

Het issue hier is: ben je iemand met capaciteiten om het grotere plaatje te zien, maar dien je in dit leven jouw contactuele eigenschappen (netwerken, dagelijkse uitwisselingen) te ontwikkelen? Of is het andersom en zit jouw leerpunt juist op het ontwikkelen en uitdragen van een eigen visie?

De richting van jouw pad geeft aan op welk terrein jouw leer- en ontwikkelingspunt zich vindt:

 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 3e huis en/of teken Tweelingen is het belangrijk om je te richten op ontwikkeling van jouw contactuele eigenschappen. Juist door de uitwisseling met anderen kom jij in balans.
 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 9e huis en/of Boogschutter ligt het accent juist op de ontwikkeling van een eigen wereldbeeld. Jouw pot met goud vind je als je jouw eigen visie ontwikkelt en durft uit te dragen.
thema 4 maansknopen
 • Thema ‘Groei en ontwikkeling’ hoort bij: huizen 4e huis – 10e huis
 • Thema ‘Groei en ontwikkeling’ hoort bij: tekens Kreeft – Steenbok

Op deze as speelt het thema ‘groei en ontwikkeling’ de hoofdrol.

Het issue hier is: zit jouw comfort zone in jouw veilige privésfeer en vind je het eng om de maatschappij in te gaan? Of is het andersom? Voel je je comfortabel bij een positie in de buitenwereld en moet je er niet aan denken om bezig te zijn met de wortels van jouw bestaan. Waar zit het leerpunt?

De richting van jouw pad geeft aan op welk terrein jouw leer- en ontwikkelingspunt zich vindt:

 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 4e huis en/of teken Kreeft zit het leerpunt bij het leren kennen van je eigen wortels. Zichtbaar zijn en aanzien genieten gaat je makkelijk af, maar je zult merken dat je juist door aandacht te schenken aan je eigen wortelgestel (gezin, thuisbasis, verleden) krachtiger wordt.
 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 10e huis en/of Steenbok is het advies simpel. Hup, het huis uit, de maatschappij in. Zet een stap buiten je eigen vertrouwde omgeving (doodeng) en bouw aan een maatschappelijke positie.
Thema 5 Maansknopen
 • Thema ‘Scheppingskracht’ hoort bij: huizen 5e huis – 11e huis
 • Thema ‘Scheppingskracht’ hoort bij: tekens Leeuw – Waterman

Op deze as speelt het thema ‘scheppingskracht en creativiteit’ de hoofdrol.

Het issue hier is: zit jouw comfort zone in bezig zijn met je eigen scheppingskracht en roept samenwerking met gelijkgestemden weerzin op? Of is het andersom? Waar zit jouw leerpunt?

De richting van jouw pad geeft aan of jouw leer- en ontwikkelingspunt zich bevindt op het terrein van de individuele expressie of van de groepsexpressie:

 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 5e huis en/of teken Leeuw is het advies eenvoudig: zet jezelf op de middenstip. Samenwerken met anderen kun je al. Jouw persoonlijke groei zit ‘m nu juist in het ontwikkelen van jouw eigen autoriteit (doodeng).
 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 11e huis en/of Waterman voelt het jezelf op de middenstip zetten juist vertrouwd en zit de uitdaging in het aangaan van samenwerking met gelijkgestemden. Hier heb je echt geen zin in. Het voelt zelfs eng, want wie ben jij nog als je opgaat in de groep? En toch, het klinkt paradoxaal, maar komt juist in die samenwerking jouw eigenheid, creativiteit en scheppingskracht tot bloei.
Thema 6 Maansknopen
 • Het thema ‘Bestaan’ hoort bij: huizen 6e huis – 12e huis
 • Het thema ‘Bestaan’ hoort bij: tekens Maagd – Vissen

Op deze as speelt het thema ‘bestaan’ de hoofdrol. Anders geformuleerd: het thema ‘de tastbare werkelijkheid versus de wereld achter de tastbare werkelijkheid’.

Het issue hier is: Moet je leren om je te verbinden met de wereld van het hier en nu? Of is het andersom en dien je oog te krijgen voor ongrijpbare sferen? Waar zit jouw leerpunt?

De richting van jouw pad geeft aan op welk terrein jouw leer- en ontwikkelingspunt zich bevindt:

 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 6e huis en/of teken Maagd zul je moeten leren om je te verbinden met het leven van alledag. Je raakt jouw toegang tot onzichtbare bestaanssferen niet kwijt, integendeel. Je wordt iemand met een lijntje naar boven maar ook met beide voeten op de grond.
 • Met de Noordelijke Maansknoop in het 12e huis en/of Vissen zit jouw leerpunt juist in het oog krijgen voor de onzichtbare dimensies van het bestaan. Het leven bestaat niet alleen uit plichten en verantwoordelijkheden (dat voelt bekend) maar heeft ook een andere meer spirituele dimensie. Juist door daarvoor open te staan, komt jouw Maansknopenas in balans.

Tot slot

In dit artikel heb ik je meegenomen in de wereld van de Maansknopen. Als het goed is weet nu waar de Maansknopen in psychologische zin voor staan. Bovendien weet je hoe je jouw eigen Maansknopen kunt opsporen en welke thema’s verbonden zijn aan jouw persoonlijke Maansknopenpad. Je weet hoe de richting van jouw pad loopt en misschien wel het belangrijkste; je weet waar jouw leer- en ontwikkelingspunten zitten.

Je weet nu ook waarom de Maansknopen jouw persoonlijke wegwijzers worden genoemd. Door aandacht te schenken aan het onbekende gebied van de Noordelijke Maansknoop komt er balans in je leven, er ontstaat flow (denk maar aan het voorbeeld van de kinderspeelplaats) waardoor het makkelijker wordt om voldoening en innerlijk succes te ervaren.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je het liefst nog meer weten over jouw eigen Maansknopen?

Als je meer wilt weten over jouw eigen Maansknopen en het specifieke bestemmingspad waar je op zit, kijk dan of mijn onlinecursus over de Maansknopen iets voor je is.

In deze cursus vind je uitgewerkte psychologische scripts voor alle 144 Maansknopenpaden terug. Je komt precies te weten hoe jouw comfort zone eruitziet, waar je op vast loopt, hoe jouw discomfort zone eruitziet, hoe je jouw richtingaanwijzers herkent en welke concrete stappen je kunt zetten richting innerlijke voldoening. Ik vertel je ook hoe jouw persoonlijke ‘innerlijke succes’ sleutel eruitziet en welke mindshift je gaandeweg het leven zou moeten maken om bij dat gevoel van ‘nu klopt het’ te komen.

Deze blogpost delen:

Krista Rosendahl

Krista Rosendahl

Astroloog

Sinds 2016 ben ik werkzaam als astroloog en handlijnkundige in mijn eigen praktijk in het centrum van Amsterdam.

Via zowel handanalyse als horoscoopduiding kan ik de wijsheid die besloten ligt in jouw handen en horoscoop naar boven halen. Ik kan je vertellen over jouw talenten en mogelijkheden, maar ook over jouw valkuilen en hindernissen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om je eigen pad te vinden en keuzes te maken die bij jou passen.

Mijn motto is dan ook: Vind jouw pad. Gebruik jouw handen en horoscoop als wegwijzer.

Website: https://kristarosendahl.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *