Vrijheid kun je niet vinden. Het is wat je bent.   

We praten vaak over vrijheid en vrede, maar wat is vrijheid als we hier met zijn allen leven in een wereld waar de wetmatigheid, dat alles uit polariteiten bestaat, een feit is? De wereld van dualiteit: hoog/laag, groot/klein, links/rechts enz. Dus als ik voor vrijheid kies, kies ik gelijktijdig ook voor onvrijheid, en als ik kies voor vrede, kies ik ook voor oorlog, omdat dat er vanzelfsprekend aan verbonden is. Yin/Yang. De wereld van tweeheid. Ik en de ander of het andere. Hoe kan daar nou ooit eenheid ontstaan?

Is eenheid dan een illusie vroeg ik me vaak af? Want er lijkt geen ontsnappen aan. Net zo, dat ik niet weg kan lopen bij mijn schaduw omdat die – waar ik ook ga – als Kukident met me mee wandelt.

En wat is Eenheid?

Het woord zegt het al: Niet twee! Maar als iets één is, kan het zichzelf ook niet kennen, omdat het geen tegenpool heeft. Er moest dus wel iets geschapen worden wat de mogelijkheid had om dit Ene te (her)kennen. Maar wat ook tegelijk een illusie moest zijn, omdat het zelf niet de tegenpool is van dat Ene, want dan zou het Ene toch twee en van daaruit ‘meer’ zijn geworden.

Ze noemen het in het oosten wel Maya of Leela, de droom van God. Het denken ontstaat, en daarmee het splitsen en polariseren en zo ontstaat de illusie van ‘afgescheiden zijn’ van het Ene.

Pluto naar Waterman

Ik, los van dat Ene.

En dat ‘ik’ wat dan ontstaat noemen we ons ego, de persoon die we menen te zijn. En dat is natuurlijk een groot trauma, want we denken ineens dat we de Heelheid, de Eenheid kwijt zijn, wat diepe angst geeft, en tegelijkertijd misschien zelfs wel een schuldgevoel of boosheid. Want we zijn weg bewogen van de Eenheid.

De illusie van het afgescheiden ego gaat vervolgens van alles doen om maar te overleven en de afscheiding misschien zelfs wel groter te maken door te geloven dat het ‘t allemaal wel zelf kan, los van dat Ene. Maar innerlijk blijft een heimwee, naar Eenheid, omdat – zoals het woord het al zegt – een afgescheiden deel dondersgoed weet dat het niet meer ‘heel’ is en daar wel weer naar verlangt.

De droom – en daarmee misschien ook wel nachtmerrie – is begonnen en het zoeken naar Eenheid IN de droom gaat van start. Zoeken in relaties, werk, carrière, roem, erbij horen, enz. Maar niets kan in essentie blijvende vervulling geven. Ten eerste omdat in deze wereld ook een wetmatigheid is dat alles begint, een midden heeft en een einde. Dus is er een trachten iets te bereiken en behouden wat dicht bij die staat van eenheid komt, terwijl als we even logisch nadenken we innerlijk echt wel weten dat we ook dat op een dag weer los moeten laten. Dus onderliggend blijft de angst, blijft als het ware een hopeloos wanhopige staat van zijn binnen het ego. En we verdedigen dat ego ook nog met zijn allen. We zijn gaan geloven dat dit het enige is wat we nog zijn, en dat moeten we met hand en tand verdedigen en bevechten.

En dat alles omdat we collectief geloven dat we niet meer de Eenheid zijn waarvan we allemaal nog vaag een herinnering hebben.

Sterker nog: de Eenheid die we nog steeds zijn! Maar herinneren ons dat niet meer. We zijn vervallen in geloven dat we enkel nog dat afgescheiden deel zijn. En de strijd is begonnen.

maanteken in de horoscoop

Stel dat je de strijd op zou geven

En dat je inziet dat waar dualiteit of afgescheidenheid is, dat daar nooit vrijheid, eenheid of vrede kan bestaan! Dus elke poging dit te bereiken is bij voorbaat zinloos. Waarmee ik niet wil zeggen dat je niet zou moeten streven naar liefde, vrijheid, vrede enz. Maar het gaat om het innerlijke besef dat de liefde en vrijheid die we binnen de droom, de matrix van deze dualiteitenwereld zoeken, niet de liefde en vrijheid zijn die we in essentie diep van binnen nog ZIJN. De liefde en vrijheid binnen deze gecreëerde dualiteitenwereld heeft een tegenpool in zich en is dus vergankelijk, want tegenover leven staat dood, tegenover tot bestaan komen, staat weer uit het bestaan gaan.

Zo leek het mij een uitzichtloze toestand waar we in verzeild geraakt zijn. Het voelde voor mij als een soort hel: weg van de Eenheid, en Liefde, weg van onze oorsprong, en geen mogelijkheid het terug te vinden. Dat dacht ik. Maar ik dacht ook: Als dat, waar ik zo’n heimwee naar heb, hier niet is op deze wereld, hoe kan ik het dan missen? Dan moet er iets in me zijn wat dat nog herinnert, wat dat nog weet, of sterker nog: wat dat nog IS.

Als je zoektocht naar Eenheid niet meer Binnen de dualiteit oftewel het leven/de droom is, maar eraan voorbij, dan gaat de weg ineens anders worden. Het zien dat het niet binnen de dualiteit te vinden is, is geen hopeloze toestand, maar een intense bevrijding. Want dan ontstaat een richtingverandering: Van de valkuil naar buiten gericht te zijn, terug naar binnen. Van terug herkennen dat we nog steeds die eenheid zijn. Dat de dualiteit waar we in leven niet ons ware zelf is maar een creatie om onze ware essentie bewust te worden en er weer mee samen te vallen. Samenvallen, wat ook een illusie is natuurlijk, want we waren het al. We dachten alleen dat we het niet meer waren. En in die zin ook: dat dualiteit eigenlijk geen tegenpolen in zich heeft maar 2 kanten zijn van hetzelfde: een illusie van de droomwereld.

 

vrijheid in de horoscoop

We zijn allemaal hetzelfde

Terug herkennen dat wij dat zijn wat VOORBIJ het denken en de dualiteit altijd is, was en zijn. Waarheid kan alleen maar waar zijn als ie altijd waar is, en niet wat wij hier leven: veranderlijkheid.

En omdat het bewezen is dat de illusie waarin we leven holografisch is (elk deel bevat het geheel), is het zo mooi te zien dat we allemaal hetzelfde zijn. Dezelfde potenties, dezelfde essentie. Het blijven vechten voor 1 tegenpool binnen de droom is eindeloos, en houdt naar mijn idee de oorlogen en afgescheiden toestanden in de wereld in tact, maar het naar binnen gaan, en herkennen dat we sowieso de droom niet ZIJN, maar de Eenheid voorbij de droom, daarin ligt werkelijke vrede en vrijheid. Dan hoeft er niets meer bevochten te worden. En is er enkel een thuiskomen. Dan besef je weer dat er geen twee-heid bestaat, maar enkel Een ZIJN. Dat er alleen het Ene is. Net als de Maya uitspraak: In Lak’ech Ala K’in: Ik ben een andere jij en jij een andere ik. Alleen het Ene bestaat, en de rest is de droom.

Je bent wat je zoekt. Is daarom de missie in mijn leven, en in de praktijk.

De horoscoop is in mijn beleving een afbeelding van de illusie, de film waar we in leven, de film van de veranderlijke, vergankelijke dualiteit.

De Spirituele punten (Zwarte Maan, Zwarte Zon en Diamant) in de horoscoop daarentegen geven ons die punten aan waar we voorbij de dualiteit nog Een zijn. Vandaar dat het weer terug herkennen van deze punten zo’n waarachtige bevrijding kan geven. Omdat je via dit kanaal weer het contact kunt terug (h)erkennen van de Bron die we allemaal nog steeds zijn. Vrijheid en Vrede die geen dualiteit in zich heeft.

Mocht je interesse hebben in waar jouw ‘navelstreng’ nog verbonden is met jouw ware Thuis, dan ben je van harte welkom. Gelukkig zijn er in onze tijd waar we in leven zoveel mooie wegen naar de weg naar binnen.

Of dit gaat via het pad van religie, oosterse tradities, sjamanisme, Maya wijsheid, non-dualiteit, meditatie enz. het maakt volgens mij niet uit. Zoveel spaken van het wiel die allemaal naar dezelfde Bron gaan.

Voor mij zijn super waardevolle leermeesters om niet steeds te verdwalen in mijn eigen Mr. Bean film Mooji, Yogi Ramsuratkumar, Sri Nisargadatta Maharaj, Ramana Maharshi, Gangaji, Anandamayi Ma, Papaji.

Ik wens je een mooi nieuw begin met licht in 2024.

Dat het licht wat we zijn, zo overweldigend je hart mag vullen zodat de droom waarin we leven vanuit compassie bezien mag worden voor wat ze is, zodat jouw innerlijke Vrijheid en Liefde die niet duaal is, voluit de droom van dit leven mag doordrenken.

 

Deze blogpost delen:

Tonny Strien

Tonny Strien

Astrologe

Tonny Strien is afgestudeerd Erkend Praktiserend Astrologe en lid van de Astrologische Vakvereniging Nederland (AVN). Ze heeft les gehad van Dick van der Mark (eigenaar Astrologieschool Caelestis) en van Margreet Andriol en geeft sinds 2012 astrologische consulten (combi van psychologische, spirituele en evolutionaire astrologie). Sinds 5 jaar heeft ze ook een eigen astrologie opleiding 
Website: www.tonny-vrij-leven.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *